Blytung bok om sprek Birken-historie

Den nye Birken-boka til Thor Gotaas er på 593 sider og veier 1,8 kilo. – Da holder det med to bøker i sekken for å ha riktig vekt til rennet, sier Gotaas.

Thor Gotaas

Thor Gotaas har brukt ett år på å skrive Birken-boka på 593 sider.

Foto: Bjørn Opsahl

Boklanseringen foregikk hos Gyldendal i Oslo klokka elleve mandag formiddag. Klokkeslettet var tilpasset sauebonde og forsidefigur Erling Jevnes fôringsplan. Han pryder nemlig forsida på boka.

– Det ser jeg på som en ære, sier Erling Jevne.

I tillegg til forfatteren og Erling Jevne (som har vunnet rennet sju ganger) deltok Ole Ellefsæter (som vant i 1961), Anita Moen (som vant fem ganger) og 91 år gamle Birger Brandsæter (den nest eldste som har gått rennet). De er alle omtalt i boka, som har blitt på hele 593 sider og som veier nesten to kilo.

– Det er en ny målpassering. Det tok et år med hardt arbeid, så det er artig å få den ferdig nå i november, sier Thor Gotaas.

«Har du gått Birken, eller?»

Boka inneholder en rekke historier fra Birkebeinerrennet, fra starten i 1932 til i dag. Som for eksempel den om han som tente bål ni ganger underveis for å tørke opp skiene på det vekslende føret, og likevel kom i mål tidsnok til å ta merket.

– Jeg prøver å formidle en ukjent kulturhistorie før det er for sent. Jeg bruker mye intervjuer og da må jeg intervjue folk mens de lever, sier Gotaas.

Det er ikke den første skihistoriske boka han skriver, men det er mye å hente i skisporet og mange måter å betrakte historien på, samtidig som mange er interessert i ski, mener Gotaas.

Og hvorfor heter boka Birken og ikke Birkebeinerrennet?

– På 70-tallet begynte noen på Oslo Vest å si «har du gått Birken, eller?» og da sykkelrittet startet i 1993 ble det vanlig å skille mellom sykkel-birken og ski-birken, sier Thor Gotaas.

Gjengangere i sporet

Kjente og ukjente, proffer og amatører har gått Birkebeinerrennet opp gjennom årene. I boka omtales blant andre Anita Moen fra Trysil, som har vunnet fem ganger. Men nå er det over 10 år siden hun deltok.

Ny bok om Birkebeinerrennet skrevet av Thor Gotaas

– Jeg skal aldri si aldri. Men jeg er redd at hvis jeg melder meg på, begynner underbevisstheten min å drive meg til å trene så mye som må til for å gå fort, og det vil jeg ikke at resten av familien skal måtte forholde seg til, sier Anita Moen.

Erling Jevne går fortsatt, men det er ikke for å gå fortest mulig lenger.

– Grunnlaget er et helt annet, så nå må jeg gå for en best mulig opplevelse. Jeg må gire ned litt og tenke på at jeg skal til mål. Forberedelsene med mange fine turer er vel så viktig, sier han.

Les også: