Hopp til innhold

Denne streiken har du kanskje ikke hørt om

Lærerstreiken som ble avblåst mandag, var en snakkis, og fikk stor oppmerksomhet i media. Det kan man ikke si om de to ansatte i en blomsterbutikk i Hamar, som har vært i streik siden lørdag.

Blomsteransatte streiker

STREIK: Blomsterdekoratør Johanne Melby (i midten) står streikevakt utenfor Astoria Blomster i Hamar. Med seg har hun Andrea Odden og Synne Odden som begge er tillitsvalgte i Handel og Kontor.

Foto: Kurt Johan Sivertsen / NRK

– Det er ubehagelig, men det er noe som må til, sier blomsterdekoratør Johanne Melby på Astoria Blomster i Hamar.

Ansatte hos gullsmeder, blomsterbutikker, slakterforretninger og bakerier, som er organisert i fagforeningen Handel og Kontor, er i streik. Fra dag trappes streiken ytterlige opp og ansatte ved 7 nye virksomheter tas ut.

I Innlandet er 11 ansatte ved Hadeland Glassverk tatt ut i streik i tillegg til de to ved blomsterforetningen i Hamar. Siden lørdag morgen har Johanne Melby stått streikevakt i gul vest ved butikken i Hamar, uten å ha fått den samme oppmerksomheten som lærerstreiken fikk.

– Det blir jo i litt mindre skala dette her. Det er to ansatte i butikken som nå er i streik, så vi blir jo litt sårbare, sier Melby.

Travle dager

Inne i butikken i på Hamar står innehaver Liv Kjersti Tangen alene igjen bak disken og har fått ekstra travle dager.

– Det er jo selvfølgelig sårbart, for vi må jo levere. Vi har kunder som legger inn bestillinger og som allerede har bestilt, og alt må jo gå sin gang. Så da må jeg trå til og jobbe fullt opp og vel så det. Det blir lange dager, fra tidlig om morgenen til langt på kveld, sier Tangen.

Har du forståelse for at de går til streik for å kjempe for bedre lønn?

– Alle vil jo ha mer, og vi skal jo klare det. Men det er mange andre i bransjen som ikke kommer til å klare det. Vi møter jo økt konkurranse fra dagligvarebutikker og bensinstasjoner. Du får jo kjøpt blomster over alt, sier hun.

Tangen sier det ikke er noe morsomt med streik, men at hun må opptre profesjonelt i forhold til de streikende og konflikten.

Konflikt om lønn

Utenfor deles det ut løpesedler til forbipasserende. Og det er først og fremst lønn det handler om. Blomsterdekoratørene er nemlig blant 500 ansatte hos blomsterhandlere, bakere og gullsmeder som går på en avtale med Næringslivets Hovedorganisasjon. Flertallet i Handel og Kontor, som har avtale med Virke, får mye bedre betalt.

– For oss med fagbrev kan det utgjøre godt og vel 6000 kroner i måneden. For en på begynnerlønn, så er det om lag 2500 kroner. Vi synes jo det er litt kjedelig da, sier blomsterdekoratør Johanne Melby.

På gata i Hamar får de både ris og ros av forbipasserende.

– De fleste er positive. Det er klart det er noen som flirer mot oss også, men det er det vel bestandig. Det er faktisk en del lærere som har ønsket oss lykke til, forteller Melby

Hun sier at situasjonen er spesiell siden det er en liten bedrift de jobber i, der de trives godt og også har lojalitet overfor arbeidsgiveren.

– Vi håper jo vi skal komme ut av streiken å kunne videreføre det gode forholdet vi har hatt, men det er jo selvfølgelig spennende. Det er jo ikke hennes feil, det er jo ikke henne vi streiker mot. Det er heller den store organisasjonen, sier Melby.

Flere saker fra Innlandet