Dyrker peoner 603 moh. – håper å skape norsk eksporthistorie

For første gang har man lykkes med kommersiell dyrking av blomsten peon på Lesja.

Peon på Lesja

I FULL SPIRE: Tross norske fjelltemperaturer blomstrer peonen på 603 moh. i juli.

Foto: Anne Marthe Ølstad

Peonen er vanligvis avblomstret i juni. Nå blomstrer peonen 603 moh. på Lesja i Gudbrandsdalen langt ut i juli. Målet er å utsette levetiden for peonen til kommersiell dyrking. Det er sjefen i Mestergrønn, Erling Ølstad, svært fornøyd med som håper å skape norsk importhistorie av den norske "fjellpeonen".

Erling Ølstad, administrerende direktør i Mester Grønn.

MESTER GRØNN-SJEFEN: Erling Ølstad håper å finne peonsorter som kan forlenge peonsesongen med yttligere 3 uker.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Det er vel egentlig første gang det er gjort i Norge. Det som er så morsomt er at dette går utrolig bra, sier Erling Ølstad.

Full blomstring på Lesja

Anne Marthe Ølstad har nå 1000 blomstrende peoner i hagen sin på Lesja og får assosiasjoner tilbake til mors hage når hun setter en bukett med peoner på stuebordet. Hun er overrasket over hvordan blomstene har klart seg i dårlige værperioder.

– I utgangspunktet så det ikke ut til å gå, sier hun.

Anne Marthe Ølstad

PIONÉR: Anne Marthe Ølstad er overrasket over hvor godt pionene hennes har klart seg i dårlig vær på Lesja. Hennes blomster kan bli en eksportvare om prosjektet lykkes.

Foto: Privat

Ølstad har en lidenskap for peoner og har siden 2015 prøvd å dyrke frem blomsten til fjells, uten stort hell. For på våren i fjor kom det kaldvær på Lesja, noe det ofte gjør. Dette førte til at alle knoppene tørket inn og det stod bare 7 blomster igjen på hele feltet. Spenningsmomentet var derfor om plantene hadde klart å akklimatisere seg, noe den nå gjør. I år blomstrer de som aldri før.

Prøvefelt av peondyrking på Lesja

PRØVEFELTET: Her på Lesja dyrkes det rene norskproduserte peoner for første gang.

Foto: Anne Marthe Ølstad

– Nå er det faktisk for mange til å telle, men jeg vil anslå at det blomstrer 1000 peoner her, sier Ølstad.

Hele Norges Blomster-Finn er begeistret, men sier at det ikke er noen sensasjon at peoner blir dyrket høyt over havet. Han sier det viktige er at disse plantene får pleie over tid for å kunne blomstre. Selv om det ikke overrasker Finn Schjøll at peonene blomstrer på Lesja, synes han dette er et veldig spennende prosjekt.

– Hvis dette er til kommersielt bruk er jeg imponert, sier Schjøll.

Finn Schjøll

SPENNENDE PROSJEKT: Blomster-Finn syns det er et spennende prosjekt å dyrke peoner på fjellet til kommersielt bruk.

Foto: Christina Støp / NRK

Vil skape eksporthistorie

Peoner er spesielt populære som bryllupsblomster i Øst-Europa. Om Mester Grønn klarer å produsere peoner seint nok til å dekke dette markedet vil peonene fra Lesja kunne få stor betydning som eksportprodukt, ifølge Erling Ølstad. Målet er å finne sorter som kan forlenge peonsesongen med ytterligere 3 uker.

– Målet er å kunne skape dette til å bli en liten eksporthistorie, sier Ølstad.

Peonen blomstrer først i Kina. Deretter fortsetter produksjonene videre inn i Europa til blant andre Tyrkia og Spania, før peonblomstene forsvinner fra markedet juni. Det håper Mester Grønn-sjefen å gjøre noe med.

– Vi leter etter steder der vi kan få peonene så sent som mulig. Dette handler egentlig om å bruke naturen og kulda i Norge, sier Ølstad.

Stor etterspørsel

Både produsenter på Lesja og Jevnaker dyrker økologiske peoner. Av den grunn er den norske høyfjellspeonen helt ren uten tilsatte sprøytemidler. England har allerede etterspurt en halv million peoner, også vesteuropeiske grossister har vist stor interesse.

– Vi har en veldig fin natur i Norge, den må vi ta godt vare på også må vi sørge for at vi kan levere friske fine blomster til eksport og det tror jeg vi skal kunne klare fint, sier Ølstad.

Peoner i sin fulle spire på Lesja

PEONER PÅ LESJA: Mester Grønn kan fortelle at flere utenlandske aktører er interessert i de norsk peonene.

Foto: Anne Marthe Ølstad