Hopp til innhold

Studenter som blir tatt for juks utestenges i ett år

Flere hundre studenter i Norge blir hvert år tatt i forsøk på eksamensjuks. De kan bli utestengt fra alle høgskoler og universiteter i inntil ett år hvis de blir oppdaget.

Studenter tar eksamen

OPPDAGER JUKS LETTERE: De siste årene har alle høgskoler og universitet i Norge begynt å bruke et eget dataprogram som oppdager plagiat i eksamensbesvarelser.

Foto: FOTOGJENGEN.NO

Dataprogrammet Eforus har revolusjonert mulighetene til å oppdage juks. Programmet gjennomsøker alle tidligere besvarelser og oppgaver, og sammenligner dem med eksamensbesvarelsen som er levert.

Kjell Magne Enget

GOD HUKOMMELSE: – Noen sier at de har 'fotografisk hukommelse' når vi konfronterer dem med påfallende likheter, sier rådgiver Kjell Magne Enget ved Høgskolen i Lillehammer.

Foto: hil.no

Resultatet er at mange studenter får en overraskelse etter eksamen. For mange er det dramatisk at de blir utestengt fra all høyere utdanning i seks eller tolv måneder, avhengig av hvor grovt jukset er.

– Jeg har fotografisk hukommelse

– Noen sier at de har "fotografisk hukommelse" når vi konfronterer dem med påfallende likheter, sier rådgiver Kjell Magne Enget ved Høgskolen i Lillehammer.

I fjor ble 42 elever tatt for eksamensjuks ved høgskolene i Hedmark og Oppland. Det finnes ingen nasjonale oversikt over omfanget av eksamensjuks, men det vil dreie seg om flere hundre hvert år.

En student gjemte mobiltelefonen sin under pulten. Men det hjalp ikke, han hadde glemt å sette på lydløs, og plutselig ringte den midt under eksamen.

Noen studenter føler seg urettferdig behandlet og klager til Felles klagenemnd for samordna opptak. Her blir 70-90 prosent avvist.

Underarmen full av notater

Det finnes fortsatt mange ikke-elektroniske måter å jukse på. En av årsmeldingene fra klagenemnda forteller at en student møtte opp på eksamen med hele underarmen full av notater, og ble oppdaget. Han forklarte at han hadde "glemt å vaske armen".

En annen gjemte mobiltelefonen sin under pulten. Men det hjalp ikke, han hadde glemt å sette på lydløs, og plutselig ringte den midt under eksamen.

I et tredje tilfelle ble mobiltelefonen oppdaget av en inspektør. Studenten forklarte at han hadde glemt å ta med kalkulator (som var lovlig) og at han derfor "måtte bruke kalkulatoren på mobiltelefonen".

Hjemmeeksamener i fokus

Men hovedproblemet er altså hjemmeeksamener, der en påfallende stor andel av teksten ligner på tidligere oppgaver.

– Det kan selvfølgelig være et spørsmål hvor mange prosent av besvarelsen som skal være lik før man kan si at det er "plagiering". Men når den har passert 20-25 prosent kontakter vi fagfolk her hos oss for å høre hva de syns, sier Enget.

– Men er det ikke fare for at noe går under radaren?

– Jo, og særlig er det noen som prøver seg på en oversettelse fra engelsk. Men også her vil fagmiljøet kunne hjelpe oss med oppdage likheter.

– Juksere sliter gjerne på skolen

De internasjonale studentene er ofte ikke vant til å ha hjemmeeksamen, altså å ha eksamen utenfor skolens område. De er heller ikke vant til å referere eller skrive henvisninger, slik norske studenter må lære seg allerede på ungdomsskolen.

Gunn Rognstad, studiedirektør ved Høgskolen i Gjøvik

Leder i studentparlamentet ved Høgskolen i Gjøvik, Sindre Valle, sier at mange av dem som blir tatt i juks, ofte har store problemer på andre områder.

– Det dreier seg gjerne om studenter som kanskje har vanskeligheter med å komme seg gjennom studiet, som sliter med å oppnå ståkarakter, sier Valle.

Gunn Rognstad

Gunn Rognstad forklarer at mange av de utenlandske studentene ikke er vant til de strenge reglene for bruk av andres oppgaver og sitatbruk i Norge.

Foto: Dag Kessel / NRK

Det viser seg også at mange av de utenlandske studentene ikke er vant til de strenge reglene for bruk av andres oppgaver og sitatbruk i Norge.

– De internasjonale studentene er ofte ikke vant til å ha hjemmeeksamen, altså å ha eksamen utenfor skolens område. De er heller ikke vant til å referere eller skrive henvisninger, slik norske studenter må lære seg allerede på ungdomsskolen, sier studiedirektør Gunn Rognstad ved Høgskolen i Gjøvik.

For å unngå at internasjonale studenter blir tatt i å jukse får de derfor ekstra informasjon og opplæring om hva som regnes som plagiat, i tillegg til at det holdes egne skrivekurs.