Hopp til innhold

Stopper investeringer etter OL-nei

Alpinanleggene i Hafjell og Kvitfjell skulle rustes opp for til sammen 180 millioner kroner, nå stoppes planene. Også bob- og akebanen i Lillehammer går glipp av 190 millioner kroner. Årsak: Norges nei til OL i 2022.

Hafjell desember 2013

BORTE MED ET PENNESTRØK: Det var satt av 180 millioner kroner til å ruste opp Hafjell og Kvitfjell i søkerkomiteens OL-budsjett. Etter at Oslo kommune trakk OL-søknaden ble også investeringsplanene i Lillehammer-regionen stoppet.

Foto: Roger Hjelmstadstuen / Skiinfo

Odd Stensrud

VELDIG SKUFFET: Daglig leder i Hafjell og Kvitfjell, Odd Stensrud, er skuffet over at det ble sagt nei til vinter-OL i 2022.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Den 6. mars i fjor runget jubelen i Sør-Gudbrandsdalen. Da ble Lillehammerregionen valgt til fordel for Norefjell som arena for de alpine øvelsene i et eventuelt vinter-OL i 2022.

OL-anleggene i Kvitfjell og Hafjell ble lovet en opprustning på nærmere 180 millioner kroner for å ta imot OL-utøvere og publikum i 2022. Det gjaldt bare å sjarmere IOC i senk og sikre at Oslo ville vinne kampen om å bli arrangør .

Men ett og et halvt år senere har jubelen stilnet. Etter lang diskusjon ble Høyres stortingsgruppe enig om å råde regjeringen til å avslutte søknadsprosessen. Det endte med at Oslo kommune trakk hele OL-søknaden.

Med det ble det også satt en stopper for investeringsplanene for alpinanleggene i Lillehammerregionen.

– Vi er veldig skuffet

Det er derfor en skuffelsens dag for alpinledelsen i Hafjell og Kvitfjell. 180 millioner kroner som var avsatt til å ruste opp begge anleggene ble borte med et pennestrøk.

– Det er klart dette har betydning for utviklingen av begge alpinanleggene. Et positivt vedtak ville helt sikkert gjort at det hadde blitt større fart på både investeringslysten og investeringsviljen i området her, sier daglig leder i Hafjell og Kvitfjell, Odd Stensrud.

Men foreløpig er det for tidlig å si hvilke konsekvenser det vil få for alpinanleggene at drømmene og planene om et OL i nærmeste fremtid nå synes tapt.

– Både anleggene og livet som sådan går videre uansett, sier Stensrud, og legger til at de har mye spennende på gang i bakkene.

Hafjell skal være arena for både junior-VM og Ungdoms-OL på Lillehammer i 2016. Og i Kvitfjell arrangeres World Cup i alpint årlig, i alle fall frem til 2017. Men skuffelsen over et OL-nei er like fullt stor.

Kvitfjell.

INTERNASJONALE RENN: Kvitfjell skal arrangere World Cup i alpint i flere år framover.

Foto: Vibeke Fürst Holtmann

Satt på kartet

Selv om Stensrud ikke legger skjul på at et nytt OL ville ha satt anleggene i Hafjell og Kvitfjell på kartet igjen, er han ikke bekymret for at alpinanleggene vil havne på sidelinjen internasjonalt.

–Vi har store internasjonale renn i hele dette området, så det frykter vi ikke, sier Stensrud.

– Må tenke nytt

Tone Lien

VITAMININNSPRØYTNING: Tone Lien, administrerende direktør i Lillehammer Olympiapark, mener Lillehammer trenger store arrangement.

Foto: Elin Fossum / NRK

Planene om Oslo-OL i 2022 innebar også gjenbruk av Lillehammer Olympiske Bob- og Akebane. Anlegget går nå glipp av fornyelse og oppdateringer på til sammen 190 millioner kroner fordi Norge sier nei til OL.

Administrerende direktør i Lillehammer Olympiapark, Tone Lien, sier at de nå må tenke nytt.

– Vi hadde håpet på et nytt OL i bob- og akebanen. De midlene som skulle brukes til fornying av anlegget får vi ikke, så nå må vi se på andre muligheter, sier Lien.

Hun er enig i at anleggene på Lillehammer egner seg godt til store konkurranser.

– Både hoppbakken, Håkons Hall, Birkebeineren skistadion og bob- og akebanen er i god stand. Nå trenger vi store arrangement som kan gi en tiltrengt vitamininnsprøytning til Lillehammer, sier Lien.

– OL hadde ikke reddet oss

Regiondirektør i NHO, Christl Kvam, synes det er synd for innlandet at det ble nei til OL i 2022.

– Samtidig må vi alltid være forberedt på å klare oss uten den type stimuli, og det tror jeg vi skal greie, sier Kvam.

Kvam mener at et OL ville ha fremskyndet planer om for eksempel InterCity-utbyggingen.

– Nå må vi fortsette å jobbe med det vi er gode på. Vi skal blant annet levere mat til resten av landet, og mat må folk ha, sier Kvam.

OL hadde vært flott for innlandet, men det hadde ikke reddet oss på noen måte. Det må vi gjøre uavhengig av OL.

Cristl Kvam, regiondirektør i NHO

I går satte Høyre en stopper for Norges søknad om et Oslo-OL. 
Det får konsekvenser for Lillehammer og Gudbrandsdalen som skulle være medarrangører.
For det koster å si nei takk til verdens største vintersportsarrangement.