VELDIG SKUFFET: Daglig leder i Hafjell og Kvitfjell, Odd Stensrud, er skuffet over at det ble sagt nei til vinter-OL i 2022.
Foto: Arne Sørenes / NRKDen 6. mars i fjor runget jubelen i Sør-Gudbrandsdalen. Da ble Lillehammerregionen valgt til fordel for Norefjell som arena for de alpine øvelsene i et eventuelt vinter-OL i 2022.
OL-anleggene i Kvitfjell og Hafjell ble lovet en opprustning på nærmere 180 millioner kroner for å ta imot OL-utøvere og publikum i 2022.
.Men ett og et halvt år senere har jubelen stilnet. Etter lang diskusjon ble Høyres stortingsgruppe enig om å råde regjeringen til å avslutte søknadsprosessen. Det endte med at Oslo kommune trakk hele OL-søknaden.
Med det ble det også satt en stopper for investeringsplanene for alpinanleggene i Lillehammerregionen.
- Les mer:
– Vi er veldig skuffet
Det er derfor en skuffelsens dag for alpinledelsen i Hafjell og Kvitfjell. 180 millioner kroner som var avsatt til å ruste opp begge anleggene ble borte med et pennestrøk.
– Det er klart dette har betydning for utviklingen av begge alpinanleggene. Et positivt vedtak ville helt sikkert gjort at det hadde blitt større fart på både investeringslysten og investeringsviljen i området her, sier daglig leder i Hafjell og Kvitfjell, Odd Stensrud.
Men foreløpig er det for tidlig å si hvilke konsekvenser det vil få for alpinanleggene at
– Både anleggene og livet som sådan går videre uansett, sier Stensrud, og legger til at de har mye spennende på gang i bakkene.
Hafjell skal være arena for både junior-VM og Ungdoms-OL på Lillehammer i 2016. Og i Kvitfjell arrangeres World Cup i alpint årlig, i alle fall frem til 2017. Men skuffelsen over et OL-nei er like fullt stor.
- Les mer:
INTERNASJONALE RENN: Kvitfjell skal arrangere World Cup i alpint i flere år framover.
Foto: Vibeke Fürst HoltmannSatt på kartet
Selv om Stensrud ikke legger skjul på at et nytt OL ville ha satt anleggene i Hafjell og Kvitfjell på kartet igjen, er han ikke bekymret for at alpinanleggene vil havne på sidelinjen internasjonalt.
–Vi har store internasjonale renn i hele dette området, så det frykter vi ikke, sier Stensrud.
– Må tenke nytt
VITAMININNSPRØYTNING: Tone Lien, administrerende direktør i Lillehammer Olympiapark, mener Lillehammer trenger store arrangement.
Foto: Elin Fossum / NRKPlanene om Oslo-OL i 2022 innebar også gjenbruk av Lillehammer Olympiske Bob- og Akebane. Anlegget går nå glipp av fornyelse og oppdateringer på til sammen 190 millioner kroner fordi Norge sier nei til OL.
Administrerende direktør i Lillehammer Olympiapark, Tone Lien, sier at de nå må tenke nytt.
– Vi hadde håpet på et nytt OL i bob- og akebanen. De midlene som skulle brukes til fornying av anlegget får vi ikke, så nå må vi se på andre muligheter, sier Lien.
Hun er enig i at anleggene på Lillehammer egner seg godt til store konkurranser.
– Både hoppbakken, Håkons Hall, Birkebeineren skistadion og bob- og akebanen er i god stand. Nå trenger vi store arrangement som kan gi en tiltrengt vitamininnsprøytning til Lillehammer, sier Lien.
– OL hadde ikke reddet oss
Regiondirektør i NHO, Christl Kvam, synes det er synd for innlandet at det ble nei til OL i 2022.
– Samtidig må vi alltid være forberedt på å klare oss uten den type stimuli, og det tror jeg vi skal greie, sier Kvam.
Kvam mener at et OL ville ha fremskyndet planer om for eksempel InterCity-utbyggingen.
– Nå må vi fortsette å jobbe med det vi er gode på. Vi skal blant annet levere mat til resten av landet, og mat må folk ha, sier Kvam.