Hopp til innhold

Ble lam som 15-åring, nå spiller han i VM

For ni år siden prøvde Torstein Aanekre kjelkehockey for aller første gang. Nå drømmer han om å ta norsk VM-medalje.

I kveld klokka 17:30 spiller det norske landslaget i paraishockey VM-kvartfinale mot Sør-Korea. Plassen i neste års A-VM er allerede sikret.

Det betyr at landslagsløperen Torstein Aanekre fra Sør-Fron har justert sesongens målsetting:

– Nå går vi faktisk for medalje!

Ble lam etter klatreulykke

Torstein var 15 år gammel da han ble lam fra livet og ned. Han hadde klatret til topps i et høyt tre, og skulle hoppe videre til et annet. Men greina han grep tak i, knakk.

– Ti meter fritt fall. Jeg landa på ryggen og knuste tre ryggvirvler, forteller Aanekre.

Han fikk ikke vondt etter fallet og reiste seg opp fra bakken.

– Men da ble det kompresjon på ryggen min, og det sprutet beinsplinter. En av dem traff en nerve, og dermed ble jeg lam fra livet og ned.

Falt totalt for kjelkehockey

Han hadde vært en svært aktiv ung gutt, med plass på kretslaget i fotball. Etter fallet trodde han alt av konkurranser var over. Men fra rullestolen bestemte han seg for å fortsette det aktive livet han hadde hatt. Rullestolbasket var den første idretten han begynte med etter at han ble lam.

Men i januar 2012 fikk han prøve kjelkehockey for aller første gang. Han hadde ikke hørt om idretten, men grep muligheten da han ble kontaktet av en idrettskonsulent i Innlandet.

– Den fysiske kontakten, og det å smelle på litt... Det var artig, altså!

VM-suksess

Ni år etter debuten opplever han nå suksess med det norske landslaget i verdensmesterskapet i paraishockey. Erkerival Italia ble slått i den første kampen, etter straffeslag. Så slo Norge Slovakia 3–2 i en nervepirrende kamp.

I den siste kampen i gruppespillet, mot Russland, fikk imidlertid Norge en skikkelig hockeyleksjon av ett av verdens beste lag. Russerne ga seg ikke før det stod 18–1 på måltavla.

Stortapet til tross: I kveld kan Aanekre være et skritt nærmere drømmen om en VM-finale. Men landslagets assistenttrener, Ole-Eskild Dahlstrøm, advarer mot å ha altfor hårete mål:

– Man har noen giganter i paraishockey. Det er USA, Canada og Russland. Da må man forbi en av dem i en semifinale. Vi er såpass nøkterne at da må vi ha lite grann flyt på veien hvis vi skal slå dem.

Allikevel har 34 år gamle Aanekre, som bor i Lillehammer og spiller for Mjøsa Pikes, troa.

– Så langt har vi hatt hockeygudene med oss, sier han og ler.

Ole-Eskild Dahlstrøm

STOLT: Assistenttrener Ole-Eskild Dahlstrøm kan ikke få fullrost det gode miljøet på det norske landslaget i paraishockey.

Foto: Czech paraicehockey

Vil ha med flere

Dahlstrøm mener bevegeligheten, at man ikke kan stoppe og gå bakover i en kjelke, gjør at sporten er vanskeligere enn stående ishockey. I garderoben er det derimot få forskjeller.

– Tonen i garderoben og alt som har med spillet å gjøre, der er det minst like tøft.

Og det er en av grunnene til at Torstein Aanekre elsker sporten:

– Det er en supergjeng med mye galgenhumor. Vi smeller på hverandre og «backer» hverandre hvis det trengs, sier Aanekre.

Nå håper han VM-suksessen kan føre til at flere vil begynne med paraishockey.

– Det er en tøff sport. På isen er det ingen som synes synd på deg.

I 2018 fikk paraishockeyspilleren fra Sør-Fron oppfylt en stor drøm: Han ble tatt ut i troppen til Paralympics i Pyeongchang, Sør-Korea. Å få oppleve et nytt Paralympics står høyt på ønskelista. Da må Norge minst bli nummer fem i VM.

Slår laget Sør-Korea i kveld kan han nå den drømmen.

– Det kommer til å bli en tett match. Men hvis vi er «på», så er Sør-Korea en overkommelig motstander. Vi skal uansett gå ut og krige, lover Aanekre.

Norges landslag i paraishockey, VM i 2021.

KVARTFINALE I BOKS: Det norske landslaget i paraishockey er klare for kvartfinale i VM. Blir de nummer fem eller bedre i mesterskapet, er de klare for neste års Paralympics.

Foto: Czech paraicehockey