Ble angrepet av sulten breiflabb

Programleder Kari Toft i Ut i Naturen fikk seg en skikkelig støkk da hun møtte en hissig breiflabb.

Programleder Kari Toft i Ut i Naturen fikk et i overkant nært møte med en hissig breiflabb.

Kari Toft mener hun var et enkelt byttedyr i sitt første breiflabb-møte.

Programlederen i Ut i Naturen var på Senja for å spille inn den årlige julespesialen, og ble med på fisketur for å se etter julekveita.

Den lokale yrkesfiskeren Bjørn Jørgensen var Tofts veiviser, og mente han visste hvor kveita på Senja holdt til. Men da de to begynte å dra inn fisken, var det kun breiflabb som havnet i båten.

Kari Toft og bjørn Jørgensen

Fisker Bjørn Jørgensen valgte å holde ansiktet unna breiflabben.

Foto: NRK

Se video av Tofts breiflabbmøte øverst i saken.

Hoppet opp

Kari Toft klarte ikke helt å tøyle nysgjerrigheten, og måtte ta en ekstra nøye titt på fiskens voldsomme gap. Det kunne blitt et skjebnesvangert møte.

– For en som kommer fra Elverum, er jo breiflabben er veldig fascinerende fisk, så den måtte jeg jo se nærmere på. Jeg så jo i praksis bare et stort hode og noen tenner, men vil ikke gå så tett på en breiflabb en gang til, forklarer Toft.

Hun ble overrasket av det plutselige angrepet og var ikke klar over at hun hadde satt i gang fisken mest grunnleggende refleks. Fisken ligger i ro på havbunnen og den er utstyrt med en slags antenne som peker forover over hodet. Når et byttedyr kommer i nærheten, slår den lynraskt til.

Fisken er også utstyrt med et par små føtter, og slik kan den hoppe opp for å fange byttet. Det var dette den gjorde da Toft kom for nær.

– Var centimeter unna

Programlederen fikk et realt sjokk da fisken uten forvarsel gikk til angrep.

– Jeg skvatt noe helt vanvittig og kastet meg bakover i ren refleks. Den var bare centimetere unna ansiktet mitt, men nå har jeg i det minste lært hvordan breiflabben fungerer. Jeg var nok et enkelt byttedyr, ler Toft.

Den hissige fisken endte til slutt sitt liv på det lokale fiskemottaket i Senja.
Breiflabben var tidligere sett på som uspiselig, men er i dag ansett som en delikatesse.

Til årlig spesialsending

Om Toft og Jørgensen til slutt fikk kveite kan sees i den årlige langsendingen av Ut i Naturen. Programmet sendes på NRK1 søndag 22. desember, fra kl. 20.15 til kl. 23.00.

Hvert år reiser programlederne til et bestemt sted i Norge, og i år falt valget på Senja. Øya har blitt fulgt gjennom alle årstider, og i den nær tre timer lange sendingen skal blant annet årets beste naturvideo kåres.