Bjørn innenfor rovdyrgjerdet

En bjørn har kommet seg innefor rovdyrgjerdet i Flendalen i Trysil.

Bjørn

En bjørn har kommet seg innenfor rovdyrgjerdet i Flendalen.

Foto: Tor Beisvåg

Norges største inngjerding mot rovdyr har tidligere i sommer hatt plager med at gauper har kommet innefor. Nå har en bjørn kommet seg innenfor rovdyrgjerdet.

Halvspist sau, levde fortsatt

Lederen i Flendalen beitelag, Per Johans Talåsen, oppdaget tirsdag kveld at det var åtselsfugler i området, da han og datteren var på tilsyn innenfor området. Det første som møtte dem var en stekt syn.

- Vi gikk rett på en sau som var spist på, og bjørnen hadde nok ligget og gnagd på sauen helt til vi kom bort, for den var fortsatt i live når vi kom, sier Talåsen. Sauen døde ganske fort av skadene etter bjørnen.

Trakk fellingstillatelse

Talåsen kontaktet fylkesmannen umiddelbart og fortalte om hva som hadde skjedd. Etterpå trakk de seg ut av området for ikke å gå der inne for lenge. Fylkesmannen ga senere på kvelden beskjed om at et jaktlag skulle inn i området.

Senere viste det seg at bjørnen er ei binne som er radiomerket. Det vil si at det ikke blir noen jakt på binnen, men at de skal prøve å få den ut av gjerdet.

- Jeg blir litt betenkt, for jeg hadde håpet at sauen skulle få ha et sted som var deres fristed også, så nå begynner jeg å lure, sier Talåsen. Det er en forferdelig situasjon for bøndene å ha en bjørn innenfor gjerdet til sauene. Det blir bare spekulasjoner, men med så mye åtselsfugler så tilsier det at det ligger flere sauekadaver innenfor gjerdet, sier Talåsen.

Beitelagslederen vet ikke hvordan bjørnen har kommet seg inn.

Vil skremme den ut

Rovviltkonsulent hos fylkesmannen i Hedmark Erlig Maartmann, sier det er ei binne med radiosender som er innenfor gjerdet.

- Vi vil gi den en sjanse til å komme seg ut av gjerdet. Binnen er fredet, og vi må prøve å løse dette problemet uten å skyte den. Vi har hele tiden kontroll på hvor den er med peilesystemet, og prøve å drive den til utgangen og ut av området.