Biskop Solveig Fiske: – Hatet er utålelig!

Biskopen i Hamar ber politikere, og spesielt Frp, ta et oppgjør med språkbruk og holdninger som krenker menneskeverdet. Hun er sjokkert over hatmeldingene overlevende fra Utøya mottar.

Biskop Solveig Fiske
Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Lørdag kveld, 21. juli, la biskop i Hamar bispedømme, Solveig Fiske ut en oppdatering på Facebook der hun tar opp hatmeldingene som overlevende fra Utøya til stadighet mottar.

«Jeg er så forskrekket og sint og opprørt over å lese hva unge overlevende etter terroren på Utøya får av hatmeldinger. Det er totalt uakseptabelt», skriver hun.

Hun drar fram politikernes ansvar for ta et oppgjør med hat og hets, og da spesielt Fremskrittspartiet.

«Jeg forventer at Fremskrittspartiet tar oppgjør med språkbruken og budskapet til profilerte politikere som Sylvi Listhaug. Noe annet er ikke mulig dersom en ønsker å framstå med anstendighet».

Til NRK understreker hun at dette gjelder alle. Ikke bare Sylvi Listhaug, ikke bare Fremskrittspartiet og ikke bare politikere.

– Det gjelder hver enkelt av oss, sier hun.

Plages av uro

justisminister Sylvi Listhaug

Tida etter at av daværende justisminister Sylvi Listhaug publiserte en post på Facebook om at Ap tar mer hensyn til terroristers rettigheter enn nasjonens sikkerhet, var ifølge mange Utøya-overlevende ille. Mange har fortalt at de fikk hatmeldinger.

Foto: Olav Heggø / Fotovisjon

Biskopen forteller at hun er plaget av en dyp uro over det som nå skjer.

– Det er jo helt utålelig. Vi må slå ring rundt dem og sørge for at de slipper å oppleve dette hatet, sier hun.

Fiske mener det har dukket opp kommunikasjonsformer, holdninger og språkbruk som vi alle må ta avstand fra.

– Du trekker spesielt fram Frp og Sylvi Listhaug. Mener du det partiet har mer ansvar enn noen andre?

– Nei, det mener jeg ikke, men vi hører flere fortelle at hatmeldingene økte i antall og intensitet i perioden etter at Listhaug la ut den mye omtalte posten på Facebook i vår, sier biskopen.

Hun refererer til posten der Listhaug beskyldte Arbeiderpartiet for å mener at terroristers rettigheter var viktigere enn nasjonens sikkerhet.

– Slik kommunikasjon må vi ta avstand fra og det gjelder alle leire. Listhaug er i så måte bare et eksempel, sier hun.

NRK har vært i kontakt med Fremskrittspartiet, som ikke ønsker å kommentere saken.

– Vi har ingen kommentar, sier kommunikasjonsrådgiver, Josten Nissen-Meyer.

– Kirka må bry seg!

Fiske er klar over at hun og kirka stadig anklages for å blande seg for mye i politiske spørsmål, men mener det ikke er noe alternativ å la være.

– Kirka kan aldri tie når vi står ansikt til ansikt med urettferdighet. Vår oppgave er å prioritere menneskeverd, sier hun.

Hun mener 22. juli er en fin anledning for å ta opp disse spørsmålene, spesielt på grunn av måten vi møtte terroren i 2011.

– Vi møtte den med noe livgivende. Det kan samles i ordene tro, håp og kjærlighet. Hvis vi ikke tar tak i disse ulmende holdningene, er jeg redd alt vi tok med oss vil være glemt, sier hun.

Les hele kronikken her: