Hopp til innhold
Hvor er dette uke 06/16?
Foto: Jorun Vang / NRK

Birkebeinerrennet

Oppsummert

 • Birkebeinerrennet er 54 km langt.
 • Turrennet starter på Rena og har målgang på Lillehammer.
 • Det ble startet i 1932, inspirert av Birkebeinerne som reddet Håkon Håkonsson fra Baglerne.
 • Russernekt i Birken

  Russiske og hviterussiske deltakere og team får ikke delta i Birkebeinerrennet 2022. Det skriver Birken AS i en pressemelding. Bakgrunnen er Russlands militære angrep på Ukraina og krigen som pågår. Det er påmeldt 43 russiske deltakere til Birken skifestival, som arrangeres fra 18. til 20. mars. – Birkens avgjørelse er en direkte konsekvens av vedtak fattet av både Norges Skiforbund og Norges idrettsforbund, der ønsket er en tydelig sanksjonslinje mot all russisk og hviterussisk idrett, sier daglig leder i Birken AS, Eirik Torbjørnsen.

 • Birkebeinerrennet går som normalt

  Etter to år med avlyste arrangement er det nå gitt grønt lys for at Birken skifestival vil bli arrangert i år. Det skriver Birken AS i en pressemelding.

  Etter dialog med helsemyndigheter og kommuneoverleger i vertskommunene Åmot og Lillehammer har de fått tommel opp for planene helgen 18. til 20. mars.

  Det tradisjonelle Birkebeinerrennet arrangeres lørdag 19. mars, og i løpet av helgen det blir også egne arrangement for både mosjonister, barn og unge.

  – Etter to avlysninger er det utrolig gledelig igjen å kunne tilby en komplett og gjenkjennbar skifestival, sier daglig leder i Birken AS, Eirik Torbjørnsen.

  Eirik Torbjørnsen
  Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK
 • Bjørgen og Sundby til Birken

  Birken AS ønsker at mange skal delta på birkebeinerrennet neste år, og har derfor leid inn Marit Bjørgen og Martin Johnsrud Sundby som trenere. De skal lage treningsøkter som påmeldte kan være med på gratis.

 • Birkebeinerrennet avlyst også i år

  Også i år er Birkebeinerrennt avlyst på grunn av korona og smittefrykt.

  Arrangørane melder at restriksjonanen gjorde det umogeleg å arrangere det tradisjonsrike rennet frå Rena til Lillehammer. Det skulle ha gått 20. mars.

  – Det er trist å bli tvinga til å avlyse for andre år på rad, seier dagleg leiar Eirik Torbjørnsen.

  Eliteløparane som skulle delteke, får eit erstatningsrenn ved Åre i Sverige.

  Birkebeinerrennet 2016
  Foto: Geir Olsen/BIRKEN
Kronprins Haakon var ikke opptatt av festet som mange andre var under Birkebeinerrennet. Han var mer opptatt av å trekke frem alle frivillige som stilte opp i dag. Reporter: Ida Nysæther Rasch
Therese Johaug var suveren på Birkebeinerrennet og satte ny rekord, fem minutter før den forrige. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn
Petter Eliassen avgjorde Birken på de siste to kilometerne. Han spurtet fra Martin Johnsrud Sundby og vant på løyperekord, 2.19,28. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn