Bibliotekene ruster seg til flyktningeinnsats

Innen året er omme har mer enn 25.000 flyktninger kommet til Norge. Bibliotekene vet at mange av disse vil komme til dem. Nå henter de inspirasjon fra USA.

Bibliotekene ruster seg for flyktningstrøm

KLAR: Det er fylkesbibliotekarene i Hedmark og Oppland, Karianne Albrigtsen Aam (i midten) og Tone Nyseter (t.h.), som i januar arrangerer Norges aller første bibliotekfestival på Gjøvik, Granitol. Til venstre Silje Grøtan Torp, som jobber på fylkesbiblioteket i Oppland.

Foto: Torunn Myhre / NRK

I januar arrangeres landets første Bibliotekfestival i Gjøvik. Navnet er Granitol og er et samarbeid mellom flere fylkesbibliotek og fylkeskommuner.

Et av hovednavnene under den festivalen er Scott Bonner. Han vet mer enn de fleste om hvor viktig bibliotekene er i krisesituasjoner.

Åpnet opp for alle

Scott Bonner

FIKK PRIS: Scott Bonner ble kåret til årets bibliotekar i USA.

Foto: Privat

Det er fylkesbibliotekarene i Hedmark og Oppland, Karianne Albrigtsen Aam og Tone Nyseter, som har invitert ham hit for å gi råd i krisehåndtering.

Scott Bonner ble nemlig kåret til årets bibliotekar i USA etter at han under raseopptøyene i Ferguson holdt biblioteket åpent og gjorde det til byens vitale hjerte mens unntakstilstanden herjet.

Biblioteket ble en møteplass, et sted for å få mat eller lade telefonen. De åpnet til og med en skole.

– Vi gjorde det beste vi kunne. I starten hadde vi bare 20–30 elever, men på slutten av uka var det mer enn 200 elever her og 100 frivillige som hjalp til. Dette var det største opplegget vi har hatt, sier Scott Bonner, som er blitt kalt den stille helten i Ferguson.

Får viktig rolle i Norge

At et bibliotek er mer enn et sted du låner bøker blir hans budskap når han kommer til Norge neste måned for å snakke til 150 norske bibliotekarer på Gjøvik.

Og det at biblioteket er viktig på flere måter, blir tydelig i disse dager med flyktningstrømmen vi står overfor.

– Bonner har vært igjennom en situasjon som påvirker lokalsamfunnet i så stor grad at han kan fortelle oss hvor viktig bibliotekene kan være, sier fylkesbibliotekar i Hedmark, Karianne Albrigtsen Aam.

Allerede i dag arrangerer bibliotek over hele Norge alt fra strikkeklubber for innvandrerkvinner til norskkurs for barn med innvandrerforeldre.

Lesestund i Ferguson

LESESTUND I KRISE: Biblioteket i Ferguson åpnet dørene og lot huset bli en møteplass.

Foto: PRIVAT

Godt rustet

Bibliotekene vet av erfaring at mange flyktninger er hyppige brukere av bibliotekene når de kommer hit.

Kulturministeren synes det er en god ide at bibliotekene ruster seg for den krisen vi nå står midt oppe i, og tar lignende ansvar som de gjorde i Ferguson.

– Vi vet at bibliotekene kanskje er en av de viktigste integreringsarenaene vi har. Og deres evne til å bidra til situasjonen har vært imponerende og det de tenker nå er jeg sikker på at de klarer, sier Thorhild Widvey.

Norsk bibliotekforening er mer bekymret og har saken opp til behandling på sitt styremøte i dag.

Plakat på biblioteket i Ferguson

KLAR MELDING: Budskapet var ikke til å ta feil av da biblioteket i Ferguson åpnet dørene under raseopptøyene i fjor.

Foto: Privat