Ber juryen si ja

Aktor i barnedrapssaken i Ringsaker ber juryen finne moren skyldig.

Hamar tinghus
Foto: Geir Olav Slaaen. / NRK

I ankesaken mot Ringsaker-kvinnen som er tiltalt for å ha skadet de to sønnene sine, slik at den ene døde, er det sluttprosedyrer i dag.

Aktor, statsadvokat Arne I. Dymbe fortalte juryen hvorfor han mener de skal si ja på skyldspørsmålet.

Mistenkelig

Dymbe legger vekt på at ingen andre enn moren har sett starten på de såkalte anfallene til barna. Han mener det er moren som har framkalt anfallene ved å blokkere luftveiene til barna.

Et annet poeng er at ingen av de medisinske sakkyndige har funnet noe tegn på sykdom som kan forklare anfallene.

Aktor viser også til at moren ofte "maste" seg inn på sykehuset med sønnene sine, kanskje for å få oppmerksomhet, og at hun beviselig har løyet for AMK-sentralen.

- Konklusjonen for dere må være at det er bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte har framkalt anfallene ved å blokkere luftveiene, sier aktor Arne I. Dymbe til juryen i lagmannsretten i dag.

Ikke riktig

Ringsaker-kvinnens forsvarer Johnny Christian Schill, er ikke enig med aktor.

I sin sluttprosedyre sier han at det ikke er påfallende at de fleste anfallene skjedde da moren var alene. For hun var mye alene med barna.

Han sier også at det ikke er riktig at alle anfallene startet mens moren var alene. Forsvarer Schill har vist til fire tilfeller der han mener anfallene startet uprovosert, med en venninne av moren til stede og med helsepersonell til stede.

- Det virker som man har brukt eliminasjonsmetoden her. Når det ikke er funnet andre grunner til anfallene hos barna, så har man endt opp med at det må være moren, sier Schill i lagmannsretten i dag.

Han påpeker at Ringsaker-kvinnen må frifinnes hvis det er reell mulighet for at hun ikke har gjort det hun er tiltalt for.

Slutten

Ringsaker-kvinnen ble funnet skyldig i Hedmarken tingrett og dømt til 6 års fengsel. Hun har hele tiden nektet straffskyld og anket dommen til lagmannsretten.

I lagmannsretten er det en jury på 10 personer - fem kvinner og fem menn - som skal avgjøre skyldspørsmålet.

De vil trolig avsi sin kjennelse i morgen.