Hopp til innhold

Foreldre oppfordres til å kontrollere barnas nettbruk

Voksne menn lurer og presser mindreårige jenter til å sende nakenbilder via mobil eller internett. Nå oppfordrer politiet foreldre til å bli mer oppmerksomme på barnas databruk.

Nettvett for barn

Oda Kristine Langberg til venstre og Malin Aarmo Zahl (t.h.) sier at foreldrene deres passer på nettbruken.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

Malin Aarmo Zahl, som går i niende trinn på Elverum ungdomsskole, innrømmer at hun bruker en god del tid foran skjermen.

– Mellom tre og fire timer bruker jeg på mobil og data hver dag, og jeg er mest på nettsamfunnet Facebook og Skype, sier hun.

Malin forteller at foreldrene hennes kontrollerer nettbruken hennes.

– De følger opp cirka en gang i uka for å sjekke hva jeg driver med. Det synes jeg er greit, jeg vet selv at jeg ikke driver med noe tull, sier Malin.

Klassevenninne Oda Kristine Langberg forteller at de er nøye på sikkerhet og ikke har kontakt med ukjente folk på nett.

Lurte jenter

Nettvett for barn

Knut Erik Amundsen

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

I går startet nok en rettssak i Hedmark mot en mann som skal ha lurt jenter til å sende seg seksualiserte nakenbilder – en sak som på ingen måte er enestående.

I Sør-Østerdal tingrett i går innrømmet 40-åringer fra Elverum at han har lurt jenter til å sende seg seksualiserte nakenbilder.

Det hele ble oppdaget av en mamma til en av jentene, som hadde blitt lurt.

– Bry seg

Leder av ungdomsseksjonen hos politiet i Hamar, Knut Erik Amundsen, mener at voksne har et stort ansvar for å følge med på barns nettaktivitet.

– Det er viktig å bry seg på alle måter, også på barns aktivitet på nett, sier Amundsen.

Han mener at foreldre bør ha passordene til barnas mobiler og profiler på nett, slik at de kan følge godt med på hva som skjer på nett.

– Barna har også rett på et privatliv, men foreldre har et ansvar for å følge med på at barna har det bra, og da mener jeg at det er en billig forsikring å følge med på nettaktiviteten. Man skal ikke snoke i alt de driver med, men passe på barnas beste, sier han.

«Barnevakt»

Amundsen mener at det viktigste foreldre gjør er å snakke med barna sine om nettvett. Han mener at en god del foreldre bør bruke mer tid på å følge opp nettaktiviteten til ungene.

– Altfor mange voksne lar nett være tidsfordriv og barnevakt. Man må ikke bare la dem holde på inne på gutte- eller jenterommet, sier politimannen.

Han oppfordrer foreldre til å ha klare regler for hva som er greit, og hva som ikke er greit på nett.

– Dessuten bør kanskje nettbruken tidsbegrenset, slik at man for eksempel ikke har med seg Ipad, Iphone eller PC når man går og legger seg om kvelden, sier Amundsen.

Han forteller at politiet til stadighet blir kontaktet av foreldre, som har oppdaget vanskelige situasjoner på nett.