Ber folk velge helt lokal rakfisk

Mye av rakfisken i Valdres lages av dansk oppdrettsfisk. Men nå ber ordfører folk velge helnorsk rakfisk.

Trailer

Regnbueørret fraktes fra Jylland i Danmark til Valdres for å bli rakfisk.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Eivind Brenna, ordfører i Vestre Slidre.

Ordfører Eivind Brenna i Vestre Slidre.

Foto: NRK

To ganger i uka kjører det trailere med fire tonn nyslaktet dansk regnbueørret til Valdres. Denne fisken brukes til å lage over halvparten av den tradisjonsrike, lokale retten rakfisk.

Ber forbrukerne følge med

Nå ber ordfører Vestre Slidre, Eivind Brenna, folk å velge rakfisken basert på fisk fra Valdres.

– Fisken som er fra Valdres er merket. Hvis du kjøper denne fisken, får du det eksklusive Valdres-produktet du er ute etter. Dette blir det forbrukernes oppgave å følge med på, sier ordføreren.

Produsenten Wangensten AS som benytter den danske oppdrettsfisken er den største rakfiskprodusenten i Valdres.

Selskapet produserer 180 tonn rakfisk som selges ut til en rekke landsdekkende dagligvarekjeder. De andre produsentene, som velger å bruke lokalprodusert oppdrettsfisk, produserer i langt mindre kvanta.

«Rakfisk fra Valdres»

Disse produsentene kan merke fisken sin med kvalitetsmerket «Rakfisk fra Valdres». Det er seks produsenter i Valdres som har rett til å bruke dette merkenavnet, som er like strengt beskyttet som Champagne og Parmaskinke.

Ved siden av å oppfordre forbrukerne til å velge fullstendig lokalprodusert rakfisk, mener Eivind Brenna det bør åpnes for oppdrett i større skala i Valdres. Dette kan gjøres uten at det går ut over miljøet, mener han.

– Det kan produseres mer fordi de kvotene vi har nå er satt i 1988. Siden den gang er foret blitt mye bedre. Foret er mer effektivt og gir derfor mindre utslipp i vassdraget. Derfor burde man kunne produsere mer, sier Brenna.

Video Importerer rakfisk fra Danmark