Hopp til innhold

Ber folk ta hensyn etter dødsulykker

– Det var forferdelig å få vite via sosiale medier at den du er glad i har gått bort, sier Gunn Kari Trøen Sagdal som mistet sønnen Sune i en trafikkulykke.

Gunn Kari Trøen Sagdal

VOND BESKJED: Gunn Kari Trøen Sagdal mistet sønnen Sune i en trafikkulykke i august 2012. Familien fikk vite at sønnen var involvert via sosiale medier før politiet kontaktet dem.

Foto: Mette Finborud Børresen

– Da jeg slo på datamaskinen, så jeg at det hadde vært en ulykke mellom Alvdal og Tynset. Du tenker på ungene dine hver gang du ser noe sånn, men jeg hadde ikke hørt noe, så jeg var sikker på at det ikke var Sune, forteller Gunn Kari Trøen Sagdal.

Sune Trøen Sagdal omkom i en trafikkulykke.

OMKOM: Sune Trøen Sagdal døde i en trafikkulykke.

Foto: Privat

Hun tenker med sorg tilbake på de tunge augustdagene i 2012, da sønnen hennes Sune døde i en trafikkulykke.

– Etter hvert så jeg at det hadde dukket opp flere meldinger med «Rip Sune» på Facebook, alle kan forstå at det ikke var noe hyggelig. Det ble plutselig så virkelig, forteller hun.

Lang ventetid

Umiddelbart etter ulykken kunne ikke politiet bekrefte hvem sjåføren var. Det måtte tas en DNA-test, og ventetida ble lang.

Minneside

FORTSATT I BRUK: Venner av Sune opprettet en minneside etter ulykka, som fortsatt er i bruk.

Foto: Skjermdump

– Det var forferdelig å få vite via sosiale medier at den du er glad i har gått bort. Det tok ei uke før vi fikk bekrefta at det var Sune som var omkommet, sier Gunn Kari.

Hun syns det er bra at det finnes forum der unge kan uttrykke sorg, men oppfordrer folk til å være sikre før de legger ut noe. Dagen etter ulykka dukka det også opp ei minneside på Facebook, uten at familien var klar over det.

– Akkurat der og da lurte jeg på om det gikk an å gjøre det uten å spørre oss. Men i ettertid syns jeg det har vært kjempefint å kunne se hva folk har skrevet og at han fortsatt lever blant de unge, sier hun.

– En ekstra belastning

Marianne Mittet Solbraa

VÆR VARSOM: Marianne Mittet Solbraa i Trygg Trafikk Hedmark oppfordrer folk til å tenke gjennom hva de publiserer.

Foto: Trygg Trafikk

Fylkesleder i Trygg Trafikk Hedmark, Marianne Mittet Solbraa, har vært i kontakt med mange pårørende som via «uoffisielle» kanaler oppdager at en de står nær er død.

– Jeg har møtt pårørende til ungdom som har omkommet i trafikken, der foreldrene har sittet hjemme og sett bilen til ungen på sosiale medier. Så det er en sterk oppfordring om å ikke legge ute noe før pårørende er varsla, fordi det blir en ekstra belastning for dem. Vær varsom, slik at det er fagfolk som bringer den grusomme beskjeden, sier hun.

Hilde Løvlund vet så altfor godt hva Sagdal og familien har gått gjennom. Mens hun og mannen var på ferie i Hellas, omkom sønnen Roar i en trafikkulykke i Åsmarka i september i fjor. De skjønte, etter omstendighetene, at sønnen etter alt å dømme var involvert før politiet ringte.

På ulykkesstedet opplevde politiet at nysgjerrige forbipasserende stoppet for å filme dødsulykka. Som et resultat av dette, valgte politiet i Ringsaker kort tid etter å be folk om å vise hensyn.

Facebook-side. Politiet i Ringsaker

REAGERTE: Politiet i Ringsaker opplevde at forbipasserende filmet dødsulykka i Åsmarka og ba folk tenke seg om.

Foto: Skjermdump

Flere saker fra Innlandet