Ber folk dra på hytta i helga for å unngå frostskader

Det kan være lurt å ta en sjekktur allerede nå, mener forsikringsselskap.

frostskader på hytta

FROSSET: Hver vinter oppdager hytteeiere frostskader som dette på hytta si. Bildet er fra da rørleggeren, Gunnar Arntsen, hadde et jobboppdrag for et par år siden. Han håper å ikke se slike tilfeller igjen denne vinteren.

Foto: Gunnar Arntsen

I helga er det meldt minusgrader i flere av de største hyttekommunene i landet.

For at du ikke skal komme til en skøytebane når du drar på hytta i vinter, kan det være lurt å ta seg en sjekktur allerede i helga.

Det mener informasjonssjef i forsikringsselskapet If, Sigmund Clementz.

Informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If

VÆR I FORKANT: – Det er lurt å være i forkant på hytta eller i fritidshuset for å få slått av vanntilførselen før vinteren setter inn for fullt. Det er helt klart det viktigste skadeforebyggende tiltaket for hytteeiere på høsten, sier Sigmund Clementz i If.

Foto: Christian Nicolai Bjørke/NRK

– De som sjelden eller aldri besøker hytta på vinterstid, stiller med dårlige kort. Da tar det lang tid før skaden blir oppdaget, og den blir bare større og større.

Clementz råder alle som har hytte til å følge nøye med på værmeldingen der hytta ligger, spesielt om vinteren.

– Da har du mulighet til å være i forkant av slikt som kraftige regnfall, at snøen bare laver ned i dagevis eller at det blir den kaldeste vinteren i manns minne, sier han.

Trysil skulle hatt mellom 50.000 og 60.000 turister.

KALD HELG: Flere hyttekommuner får minusgrader i helga. Her på Trysil kan det bli - 4. I Heidal er det meldt ned mot 12 kuldegrader, Oppdal kan få -11, på Røros -10, Folldal kan få -8 og Nore og Uvdal i Viken kan få -6 grader.

Foto: Ola Matsson

Mange tilfeller gjennom åra

Gunnar Arntsen har vært rørlegger i over 40 år. Han har hjulpet mange fortvilte hytteeiere som har opplevd store konsekvenser ved å ikke sikre hytta si godt nok før vinteren.

Det er ikke uvanlig å la vannet i springen på hytta renne litt når man drar, sier Arntsen.

Gunnar på jobb.

ET KJENT PROBLEM: Arntsen håper flere blir bevisst på å sikre hytta si før avreise. Han har måtte rette opp i mange tilfeller med frostskader som rørlegger.

Foto: privat

Et av de verste tilfellene han har vært borti er fra et par år tilbake, da en eldre mann lot krana stå på da han forlot hytta si.

– Han lot vannet stå på for at det ikke skulle fryse. Men så begynte det å renne over vasken, ut på gulvet og til døra. Det er ikke så lurt å la vannet renne, sier Arntsen.

Han håper flere blir bevisst på å sikre hytta si før det blir kaldere.

if

Ingen ønsker å komme til et slikt syn på hytta. For å unngå dette bør du sjekke at hovedkrana er skrudd igjen og at vanninntaket til hytta er slått av, forteller Clementz.

Foto: if
if
Foto: if
if
Foto: if
Gunnar Arntsen.
Foto: Gunnar Arntsen
Gunnar Arntsen
Foto: Gunnar Arntsen
Gunnar Arntsen
Foto: Gunnar Arntsen

Skaff deg en hyttevenn

Hver vinter er det mange hytter som får frost- og vannskader, og hvert år i juni og juli kommer det inn 20-30 skader som knytter seg til frost på vinteren.

– At vi og andre forsikringsselskaper får meldt inn såpass mange frostskader på sommeren, tyder jo på at en del er veldig sjelden på hytta si, sier Clementz.

Vannet har fryst på hytta.

LITE HYGGELIG SYN: – Vi får jevnlig inn gjennom vinteren og tidlig på vårparten inn skader fra hytter hvor det ser ut som noen har anlagt skøytebane inne. Det er et lite hyggelig syn for en hytteeier, sier Sigmund Clementz.

Foto: IF forsikring

Han mener at det er viktig å skaffe seg en hyttevenn, dersom man selv ikke har mulighet til å dra på hytta.

– En hyttevenn er noen som kan hjelpe deg med å passe litt på hytta og se til den av og til gjennom vinteren. Ved et slikt enkelt tilsyn får du raskt beskjed om det er mye snø på taket, om det har vært vannlekkasje eller at noen har brutt seg inn i hytta, sier han.

Unngå frostskader

For at du skal unngå å komme til en hytte med islagt bad og kjøkken, har informasjonssjefen et par råd du bør følge:

– Før frosten kommer for fullt må du huske på skru igjen hovedvannkrana og stoppe vanninntaket til hytta. Da er mye gjort for unngå skader. Hvis du besøker hytta gjennom vinteren, må du huske på å skru igjen vanninntaket når du drar, sier Clementz.

frosset toalett.

DOBBELTSJEKK FØR AVREISE: For at du ikke skal bli møtt av dette synet når du kommer på hytta, bør du dobbeltsjekke at vannet er skrudd av før du drar og at rørene er tomme. Du bør også skaffe deg en hyttevenn som kan se til hytta di i ny og ne, mener Clementz.

Foto: Gunnar Arntsen