Ber bildrapsmann melde seg

Den uoppklarte bildrapssaken i Sør-Odal har skapt en uhyggelig stemning i lokalsamfunnet. – Folk kvier seg for å snakke om saken fordi de er redd de snakker med gjerningsmannen, sier Helene Ullerlien.

Helene Ullerlien

Helen Ullerlien er i familie med den drepte 64-åringen, og hun håper at noen vil melde seg.

Foto: Vera Wold

20. oktober i fjor ble 64 år gamle Halvor Johan Sva påkjørt og drept like ved hjemmet i Ullern i Sør-Odal. Etter et års etterforskning vet politiet fortsatt ikke hvem som kjørte på han.

Fant jaktkameraten i grøfta

Det var i grøfta ved bygdevegen gjennom Ullern Halvor Sva ble funnet livstruende skadd 20. oktober i fjor. Han døde kort tid etter.

– Hvorfor den som gjorde det bare reiste ifra han i grøfta er et spørsmål jeg har slitt med gange ganger, forteller Erling Spigseth.

Han er leder for jaktlaget hvor Sva var med, og var med og fant jaktkameraten og hunden livstruende skadd i grøfta.

– Det var ikke vanskelig å se hva som hadde skjedd, sier han.

Uholdbar situasjon

At den som kjørte på Halvor Sva og hunden aldri har meldt seg og saken ikke er løst er en uholdbar situasjon for lokalsamfunnet mener Helene Ullerlien.

– Det er sinne overfor gjerningspersonen eller om det er en eller flere personer. Den kan umulig vite hvor utrygg den gjør oss som bor i bygda. For det er et overgrep mot oss, sier hun.

Usikkerheten gjør at det blir en uhyggelig stemning i bygda, men aller verst er det for de nærmeste, mener hun. For de blir ikke ferdig med sorgen sin og får ikke fred før de vet hva som skjedde.

Det er merkelig hvor lite folk sier. Det virker på meg som om folk er redde for at de snakker til gjerningsmannen. Eller at det skal være en av sine nærmeste.

Helene Ullern

Ullerlien sier usikkerheten gjør at stemninga i bygda er veldig uttrykk. Hun mener noen må vite noe og de må stå for det de har gjort.

Tenker på han hele tiden

Politiet har brukt mye ressurser på å oppklare saken. Kripos har bistått, fire personer har vært siktet men er sjekket ut av saken. Så familie, venner og bygda lever fortsatt i uvisshet om hva som skjedde.

For jaktlaget Halvor Sva var med på ble høstens elgjakt prega av at de mangla en kamerat.

Erling Spigseth

Erling Spigseth var på samme jaktlag som den døde.

Foto: Vera Wold

– Han skulle ha møtt oss nå på første dag av elgjakta. Vi hadde et minutts stillhet for han da vi møttes. Han er i tankene våre hele tiden, sier Erling Spigseth.