Venn av drapssiktede pågrepet etter falsk forklaring

Mannen som nå er pågrepet og mistenkt for medvirkning i forbindelse med drapet i Øyer er en bekjent av mannen som er siktet for drapet. – Vi mener han har avgitt falsk forklaring, sier politiet.

Konstituert politimester Olav Sørby og stasjonssjef Bjørn Bergundhaugen

Konstituert politimester Olav Sørby og stasjonssjef Bjørn Bergundhaugen under pressekonferansen.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Mannen i 20-årene fra distriktet ble pågrepet i går, og er foreløpig mistenkt for medvirkning i forbindelse med drapet på Bjarte Hansen. Han ble pågrepet etter tekniske funn og falsk forklaring.

Dette er ikke mannen som er etterlyst og mistenkt for drapet på 58-åringen.

– Den pågrepne er mistenkt for medvirkning til drapet. Noe mer om hva vi mener hans rolle har vært vil vi ikke gå inn på nå. Han ble pågrepet i går formiddag, men vi vil ikke si noe om hvor han ble pågrepet. Pågripelsen foregikk uten dramatikk, sier konstituert politimester Olav Sørby.

Politiet startet drapsetterforskning etter at det ble funnet levninger i et bål i Øyer torsdag. Den døde personen viste seg å være en mann i 50-årene. En mann i 20-årene, stesønnen, er etterlyst og mistenkt for drapet.

Politiet har nå satt i gang nytt søk med hunder i Øyer.

Varetektsfengsling

Sørby ønsker ikke å si noe om hva den pågrepne sier om saken, men sier at han er samarbeidsvillig. Han ble avhørt i går, og skal avhøres på nytt i dag.

– Avhør av mannen vil danne grunnlag for en varetektsfengsling og en endelig siktelsen av mannen. Han er en god bekjent av Kim Andreas Kristiansen som er mistenkt for drapet, sier konstituert politimester Olav Sørby.

Mannen i 20-årene er fra distriktet. Hans forsvarer Lorentz Stavrum hadde et møte med sin klient i går kveld.

– Jeg vet ikke hvordan han opplever å bli blandet inn i denne saken, men jeg har grunn til å tro at han opplever det som en forferdelig ulykke. Han samarbeider godt med politiet, sier Stavrum til NRK, utover det ønsker han ikke å kommentere saken.

SE INTERVJU MED POLITISTASJONSSJEF BJØRN BERGUNDHAUGEN:

Politiet om hovedmistenkt

Falsk forklaring

Han er også tidligere avhørt i saken fordi han er i den drapssiktedes omgangskrets, og etter det NRK forstår har politiet avslørt at han har forklart seg uriktig.

– Grunnlaget for fengslingen vil være falsk forklaring. Det er derfor han har kommet ytterligere i søkelyset. Den pågrepne er en del av den hovedmistenkte sin bekjentskapskrets, og har på lik linje med andre der vært inne til avhør, sier politistasjonssjef Bjørn Bergundhaugen.

Det var tekniske funn i saken som førte fram til en pågripelse i går, men politiet vil ikke si noe om hva slags funn det dreier seg om.

Det betyr trolig at funn politiet har gjort ikke stemmer overens med det mannen tidligere har forklart.

Mistanken styrket

Bergundhaugen mener at pågripelsen har styrket politiets mistanke mot den drapssiktede.

– Det mener jeg den har med tanke på at han som er pågrepet bidrar til å forbedre opplysninger vi sitter med i saken.

Konstituert politimester Olav Sørby, Bjørn Bergundhaugen, politioverbetjent Øyvind Bjerke

Konstituert politimester Olav Sørby (midten), politistasjonssjef Bjørn Bergundhaugen (t.h.) og politioverbetjent og etterforskningsleder Øyvind Bjerke under pressekonferansen.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Politiet ønsker heller ikke å si noe om hva slags medvirkning det dreier seg om, men de har tidligere sagt at de leter etter en mulig medhjelper til en mulig transport fra siktedes bolig til stedet der den drepte ble funnet i et bål noen kilometer unna.

De vil i dag ikke kommentere om det er denne typen medvirkning de mistenker den pågrepne for.

– Vi ser pågripelsen som et stort skritt framover i saken. Vi har hele tiden opplevd at saken har gått framover med både store og små skritt, og jeg må presisere at det er gjort et utrolig godt arbeid i politidistriktet i samarbeid med Kripos, sier Bergundhaugen.

Varetekt

Politiet vil trolig framstille den pågrepne for varetektsfengsling i morgen.

– Han har vært inne i etterforskningen forholdsvis tidlig, men det er først nå i det siste at han ble mer interessant. Han er samarbeidsvillig, sier Sørby.

Pågripelsen av mannen har ikke ført politiet noe nærmere den drapssiktede i saken. Han er fortsatt på frifot etter at politiet gikk ut med en etterlysning av mannen lørdag.

– Vi vet at han var i nærheten av Lillehammer fredag. Vi sitter med noe informasjon om hvor vi skal lete, men vi ønsker ikke å gå ut med denne informasjonen.

Langt skritt framover

– Vi utelukker ikke at det kan være flere involverte. Men slik saken står nå har vi ikke grunnlag for å si at det er flere, fortalte Sørby.

Han vil ikke si noe om den pågrepnes forklaringer har brakt politiet nærmere å finne ut hvor den dreptes stesønn, etterlyste Kim Andreas Kristiansen, kan oppholde seg.

– Denne pågripelsen er et langt skritt framover for etterforskningen. Det betyr at det vil være enda smartere for Kim Andreas å melde seg for politiet nå, så vi oppfordrer han innstendig om å gjøre det, slik at vi kan komme videre i saken og snakket med Kim Andreas, sa Bergundhaugen.

Funnstedet

Politiet har lett grundig rundt stedet der den døde ble funnet.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Leter etter stesønn

Torsdag 14. august ble det funnet levninger etter en død person ved Hundersetervegen i Øyer. I tiden etter drapet har Gudbrandsdal politidistrikt hatt saken som første prioritet, og drevet intens etterforskning i godt samarbeid med Kripos.

Siktet Øyer-drapet

Politiet har gått ut med en etterlysning av hans tidligere stesønn, Kim Andreas Kristiansen.

Den drepte er identifisert som Bjarte Hansen (58) fra Øyer i Oppland. Politiet har gått ut med en etterlysning av hans tidligere stesønn, Kim Andreas Kristiansen.

Politiet har fått inn om lag 100 tips etter at de gikk ut med etterlysningen. Foreløpig har det ikke ført til at man har klart å komme i kontakt med den etterlyste 23-åringen.

Mulige medhjelpere

Over 30 politifolk er involvert i etterforskningen av drapet. Etterforskerne har blant annet jobbet mye med å få klarhet i om den drapssiktede kan ha hatt en eller flere medhjelpere.

– Jobben blir vanskeligere etter hvert som tida går, og det er en utfordring å lokalisere siktede nå. Etter vår oppfatning kan han være hvor som helst, også i utlandet. Vi vet ikke om han har pass med seg, sa politistasjonssjef Bergundhaugen til NRK tirsdag.

Ifølge VG brukte 23-åringen mobilen uvanlig mye natt til torsdag, altså kvelden før stefaren ble funnet.

Det samme gjorde den drepte stefaren. Ifølge vitner var de to sammen i leiligheten i Øyer den natta.

Undersøker bolig

Boligen til den drepte og mannen som er etterlyst er undersøkt av Kripos.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK