Hopp til innhold

Becquerel-sau i 30 år til

23 år etter Tsjernobyl må mange sauebesetninger på spesialdiett før de kan slaktes. Slik vil det fortsatt være i mange tiår.

Sau

Illustrasjonsfoto

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Det er 23 år siden kjernekraftverket i Tsjernobyl eksploderte, men fortsatt merker bønder i Hedmark og Oppland ettervirkningene av ulykka i 1986.

I fjor måtte nesten 10 000 sauer på spesialdiett etter å ha tilbrakt sommeren på utmarksbeite, tallene ser ikke mye lysere ut i år.

«Nedfôres» før slakt

Ingebrigt Sandbu er sauebonde i Sel i Gudbrandsdalen. Han har 70 sauer, og ingen av dem hadde for høye verdier av det radioaktive stoffet cesium i år. I fjor måtte imidlertid mange av sauene hans nedfôres.

– På grunn av det som hendte i fjor, sanket jeg sammen sauene tidlig i år. Cesiumen finnes i sopp, og den spretter ikke opp av bakken før litt ut i august. De som lot sauene gå lenger på utmarksbeite sliter mer nå, noen må fôre ned sauene i så mye som seks uker, sier han.

«Nedfôring» er en prosess der sauene må fôres på innmarksbeite eller med kraftfôr i en viss periode. Målet er å få radioaktiviteten ut av kroppen før dyrene kan sendes til slakt. Dette medfører utfordringer både økonomisk og med tanke på beiteplass for de aktuelle bøndene.

– Å ikke få levert sauene til slakting betyr både økte utgifter i forhold til foring og utfordringer i henhold til plass, sier Sandbu.

– Forsvinner ikke på mange år

En million kroner brukte staten på erstatning til sauebønder i Innlandet i fjor, men dette dekker ikke alt tapet, ifølge bøndene.

Hedmark og Oppland er de to fylkene som best har fått merke konsekvensene fra atomulykka i 86. Østavind førte med seg det radioaktivestoffet, som falt som regn over Innlandet.

– Tsjernobyl-ulykka lærte meg at vi lever i en veldig liten verden. Hvem hadde trodd at min saueproduksjon skulle bli påvirket i over 20 år etter ei ulykke et sted i Øst-Europa, sier sauebonde Laurits Fokstugu.

Dovre og Øystre-Slidre er de to kommunene med flest påvirkede besetninger. Fokstugu må fôre ned alle sine 700 sauer i to uker før han får levert dem til slakting. Ifølge Jorun Stubsjøen, seniorrådgiver hos Fylkesmannen i Hedmark må bøndene belage seg på å fortsette denne prosessen i minst 30 år til.

– Cesium er et radioaktivt stoff med lang halveringstid. Det tas lett opp i sopp, og sauen spiser denne soppen. Dermed blir sauene mer utsatt i soppår – år med varme og fuktige sommere. Vi forventer like høye tall i år som vi fikk i fjor, sier Stubsjøen.

Stubsjøen understreker at nedfôringen fjerner cesiumen i sauene, og at man ikke behøver å frykte for radioaktivitet i sauekjøttet man får kjøpt i butikken.

Flere saker fra Innlandet