Hopp til innhold

Fylkesmannen truer barnevernet i Søndre Land med bøter

Barnevernet i Søndre Land får flengende kritikk av fylkesmannen. Blant annet følges ikke meldinger om barn som kan trenge hjelp opp. Nå truer fylkesmannen med bøter.

Barn i Søndre Land som kan trenge hjelp følges ikke opp av barnevernet. Fylkesmannen mener kommunen bryter loven på flere punkter og truer nå med bøter

Reporter Erlend Moe/fotograf Geir Randby

– Det er et lite hyggelig brev å motta fra fylkesmannen, sier kommunalsjef i Søndre Land, Randi Marta Berg.

– Kritisk for barn som trenger hjelp

Fylkesmannen har gjennom to år påpekt mangler og lovbrudd i kommunens barnevern. Nå varsler de bøter hvis ikke forholdene bedres, noe som er svært uvanlig.

– Vi er meget sterkt bekymret for barn i Søndre Land som måtte trenge hjelpetiltak eller annen hjelp fra barnevernet, sier fylkeslegen i Oppland, Hans Tomter.

Barnevernet er pålagt å gjennomgå bekymringsmeldinger innen en uke, og utføre undersøkelser innen tre måneder. I Søndre Land brøt de fristen i nesten halvparten av sakene i andre halvår i fjor. Og dette føyer seg inn i en lengre historie.

– Vi har hatt en lengre dialog med dem, men disse forholdene er ikke brakt i orden. Det er det mest alvorlige, sier Tomter.

Lover å ordne opp

I brevet vises det til at det er alvorlige enkeltsaker blant dem som ikke er fulgt opp. Og det konkluderes altså med at konsekvensen kan bli mulkt for framtidige overskridelser på inntil 100 000 kroner.

Søndre Land kommune viser til at vansker med å rekruttere ansatte er hovedårsaken til problemene. De lover å rydde opp.

– I det siste brevet fra fylkesmannen så har vi fått en frist til 1. juli med å ordne opp, og det skal vi klare. Dette kan vi ikke være bekjent av lengre, sier kommunalsjef Berg.