Hopp til innhold

Barnehage stenger på grunn av E.coli-smitte

Kommuneoverlegen i Lillehammer har besluttet å stenge en barnehage i byen etter at barn er blitt smittet med E.coli-bakterier.

Hagehaugen Barnehage

STENGTE MANDAG: Den private Hagehaugen barnehage i Lillehammer ble mandag stengt etter at barn skal ha blitt smittet med E.coli-bakterier.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

Lillehammer kommune skirver på sine nettsider at en person er bekreftet smittet og ytterligere 4 personer er mistenkt smittet.

Det er den private Hagehaugen Barnehage som nå stenges. Kommuneoverlege Øystein Hveding sier til NRK at det er besluttet å stenge barnehagen i 14 dager.

Det skal holdes et informasjonsmøte i rådhuset i Lillehammer klokka 1100 i dag, der man skal gi mer detaljert informasjon om det som har skjedd.

– Jeg har vært i barnehagen i dag tidlig og informert. Jeg satte straks i gang med å informere og kontakte alle involverte barn og foreldre, da vi fikk svarene på fredag fra Folkehelseinstituttet. Vi mener nå at vi har et godt beslutningsgrunnlag for å stenge barnehagen, sier Hveding.

Han ønsker foreløpig ikke å kommentere noen detaljer om hvor mange barn som skal være syke, hvilken type smitte det er snakk om og viser til pressekonferansen han skal holde senere i dag.

E.coli bakterien kan i noen tilfeller gi kraftig diare, hudblødninger og nyresykdom. Bakterien smitter fra forurenset mat som kjøttprodukter, grønnsaker og upasteurisert melk. Den kan også smitte fra dyrs avføring.

– Ett bekreftet tilfelle

Hagehaugen banehage

OPPDAGET TIDLIG: Daglig leder Kristin Aal og pedagogisk leder Hane Mette Koen i Hagehaugen barnehage sier det er bra at e.coli-smitten ble oppdaget raskt.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

Styrer Kristin Aal ved Hagehaugen barnehage i Lillehammer opplyser at de ble informert på fredag om saken og allerede da ringte rundt til alle foreldre for å opplyse om den mulige smittefaren.

– Vi forholder oss til at det er ett bekreftet tilfelle av e.coli-smitte. Men opplysninger av medisinsk art må jeg henvise til kommuneoverlegen. Flere i barnehagen har imidlertid opplevd omgangssyke i det siste, men uten at vi vet om dette har en sammenheng, sier hun.

Hun opplyser at to ansatte søndag vasket ned barnehagen med tanke på smittevern.

– De desinfiserte og vasket ned lokalene og tok vekk leker, forteller hun.

Barnehagestyreren opplyser at det i kveld blir et nytt foreldremøte der blant annet kommuneoverlegen skal informere.

Ble hjemme med barna

Styreleder og forelder Lars Erik Solbraa i Hagehaugen barnehage sier at flere valgte å ikke levere barna mandag morgen etter å ha mottatt en foreløpig informasjon på fredag om smittesituasjonen.

– Vi følte det var såpass mange ubesvarte spørsmål at vi valgte å ikke reise i barnehagen i dag. Jeg vet om 3-4 andre foreldre som gjorde det samme som oss. Vi lurer jo på eventuell smittefare og om våre egne barn på noen måte har vært i fare, sier han.

Solbraa sier han savner med konkret informasjon og ser fram til å få dette på kveldens foreldremøte. Han har blitt kontaktet av flere bekymrede foreldre gjennom helgen.

– Mange er bekymret og har stort behov for bedre informasjon, mens enkelt andre tar det hele ganske med ro, sier Solbraa.

Hagehaugen barnehage

STENGT I 14 DAGER: Mandag var det tomt i Hagehaugen barnehage i Lillehammer som er stengt i 14 dager framover.

Foto: Silje Josten Lien / NRK