Barnefar i retten i dag tiltalt for vold mot barna, men jentene er fortsatt forsvunnet

Faren som var siktet for å ha bortført de to døtrene sine på Austmarka i Kongsvinger i fjor sommer, må i dag møte i retten. Han er tiltalt for vold og mishandling mot barna. Norske myndigheter vet fortsatt ikke hvor jentene er eller hvordan de har det.

Her ble jentene kidnappet i fjor sommer

Politiet undersøkte plassen der de to søstrene ble bortført i juni 2014.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Det var den 10. juni i fjor at de to søstrene som nå er åtte og ni år gamle, ble tatt med av to maskerte menn da de gikk av skolebussen på Masterudvegen på Austmarka i Kongsvinger. Siden har ikke norske myndigheter vært i kontakt med jentene.

– Vi vet ikke hvor de er eller hvordan de har det. Det er en spesiell situasjon, sier jentenes bistandsadvokat Brit Kjelleberg.

Det er grunn til å tro at jentene aldri kom til igjen Norge etter at de ble tatt av maskerte men. Trolig befinner de seg i Tsjetenia hos farens familie der.

– Jeg håper vi får mer klarhet i dette når faren skal forklare seg i Glåmdal tingrett, sier Kjelleberg.

Etterlyst - meldte seg selv

Jentenes biologiske far ble raskt etterlyst i forbindelse med kidnappingen og siktet for bortføringen. Han ble etterlyst internasjonalt, men meldte seg selv for politiet i Kongsvinger etter drøyt to måneder.

Han forklarte seg da for politiet og mente det ikke det var snakk om noen bortføring, men at barnevernet hadde plassert jentene i fosterhjem på feil grunnlag. Både moren og faren var siktet for mishandling og vold. Jentene var derfor plassert i forsterhjem. Siktelsen mot moren ble senere frafalt. Moren var også siktet for bortføring, men også denne siktelsen ble frafalt.

I oktober i fjor ble faren varetektsfengslet etter at moren hadde anmeldt ham for bortføring. Han erkjente ikke skyld for forholdene. Siktelsen om bortføring ble også frafalt for faren og han ble løslatt fra varetekt.

Tiltalt for vold og mishandling

Tirsdag må han møte i retten tiltalt for vold og mishandling av de to døtrene, samt vold og mishandling av en yngre sønn fra sitt nåværende ekteskap.

– Familievold ser vi svært alvorlig på og er saker som har høy prioritet hos politiet, sier aktor, politiadvokat Helge Eidsvaag ved Hedmark politidistrikt.

I tillegg til familievold av egne barn, er mannen også tiltalt for å ha truet fosterfaren i forbindelse med at barna ble tatt av maskerte menn. Fosterfaren kom for å hente jentene på skolen og ble oppholdt av faren i følge tiltalen. Den biologiske faren skal ha oppholdt fosterfaren i 20-30 minutter, mens to maskerte menn kjørte avgårde med jentene, slik at det tok tid før han fikk tilkalt hjelp.

– Vi vet fortsatt ikke hvem de to maskerte mennene er, sier Eidsvaag.

Etter gjentatte henvendelser har det ikke vært mulig for NRK å få noen uttalelse fra mannens forsvarer.

Det er satt av tre dager til saken i Glåmdal tingrett til saken.