Barbereren i Vågå

I egne lokaler i frisørsalongen har Kari Lillebråten rigget til for gammeldags barbering med kniv. NRKs reporter var prøvekanin for den relativt ferske barbereren.

Det har blitt trendy å gå til barbereren. For i mange storbyer har det igjen dukket opp nye barbersalonger etter at de fleste forsvant på 1960- og 70-tallet. Nå har fenomenet kommet til bygda.Vågå åpnet en ny barbersalong åpnet sist uke. Vår skjeggete kollega dro for å teste tilbudet.

NRKs skjeggete reporter dro for å teste det nye tilbudet. Det røde ansiktshåret fikk unngjelde, dog i kontrollerte former.

Kari Lillebråten driver Karita frisør i Vågå. Å klippe og stelle hår er dagligdags for henne og resten av staben, men nå føyes like godt noe helt nytt til lista. Kanskje vil glatte kjaker og veltrimmet ansiktshår bli dagligdags i Vågå framover, når den «gode, gamle» barberkniven nå kvesses og settes i sving.

I mange storbyer har det igjen dukket opp nye barbersalonger etter at de fleste forsvant på 1960- og 70-tallet. Nå har fenomenet kommet til bygda, nærmere bestemt til Vågå, der det altså åpnet ny barbersalong sist uke.

«Barbereren» forsvant

NRKs skjeggete reporter dro for å teste det nye tilbudet. Det røde ansiktshåret fikk unngjelde, dog i kontrollerte former.

– Jeg er nok best på klipping. Det er bare femte dagen min, men det er fint du vil være modell, sier Lillebråten lattermild.

Resultatet kan du se i reportasjen ovenfor.

Gründer og frisør Inger Ellen Nicolaisen grunnla frisørkjeden Nikita Hair for 30 år siden. Hun forteller at tradisjonen med å betale en barberer for å trimme eller fjerne ansiktshåret helt, forsvant for flere tiår siden her i landet.

– Lite marked i Norge

– Det å bli barbert på denne måten var vanligere tilbake i tid, men det har ikke vært noen spesiell tradisjon for dette de siste 30 årene. I utlandet er det mer vanlig med såkalte barbershops og at folk betaler for å få trimmet ansiktshåret.

Det at menn etter hvert fikk barbermaskiner og dermed begynte å gjøre jobben sjøl, spilte en avgjørende rolle for nedgangen, mener Nicolaisen. Hun tviler ikke på at det kan finnes etterspørsel i 2014, men er usikker på vekstpotensialet.

– Norge er et lite land, et såpass spissa konsept som dette kan bli lite her. Når det er sagt, så er det mulig at det finnes behov lokalt, men på nasjonal basis tror jeg ikke markedet er stort nok.

Inger Ellen Nicolaisen

Inger Ellen Nicolaisen grunnla frisørkjeden Nikita Hair for 30 år siden.