Bamser, brev og lys blir stilt ut

Maihaugen samler inn kort og gjenstander fra Hedmark og Oppland etter minnemarkeringene som ble arrangert etter terrorhandlingene 22. juli.

Minneutstilling Maihaugen

Utstilling med gjenstander fra minnmarkerringene i Oppland samles på Maihaugen.

Foto: Nikolas Gogstad-Andersen / NRK

Gjenstandene er samlet inn fra Lillehammer og oppover Gudbrandsdalen. Samtidig kommer det trolig brev, blomster og lys fra Hamar, mens Gjøvik ikke har bestemt seg for hva de vil gjøre med gjenstandene ennå.

Forskningsleder ved Maihaugen Hans Jørgen Wallin Weihe tok kontakt med riksarkivaren for å få satt i gang en felles innsamling av materiale fra minnemarkeringene i distriktet.

– Tanken bak er at de skriftliggjorte minnene og gjenstandene, skal tas vare på en verdig måte, sier han.

LES OGSÅ: – Det er godt at så mange bryr seg

LES OGSÅ: Over 45 000 i fakkeltog

Utstilling etter minnemarkeringene

Mange kort og brev ble lagt ned sammen med blomstene under minnemarkeringene.

Foto: Nikolas Gogstad-Andersen / NRK

Åpner i dag

Fra i dag kan man se på de første gjenstandene som er samlet inn til Maihaugen, det vil også være en minneprotokoll tilgjengelig i utstillingslokalene.

– Vi har laget en liten utstilling i vestibylen hvor vi stiller ut tekst og gjenstander. Vi har mange turister fra utlandet, så vi kommer også til å oversette noen av disse tekstene til engelsk.

Forskningslederen på Maihaugen regner med at de kommer til å samle inn alt de kommer over for å bevare dette for framtiden.

– Jeg tror vi kommer til å hente alt av tekster og dokumenter og selvfølgelig noen av gjenstandene. Dette er jo et veldig viktig historisk materiale som er viktig for oss å ta vare på. Vi har jo ikke sett noe slikt siden kong Olav døde. Da ble det også samlet inn en del av dette materialet, sier han.

Minnetavle Maihaugen

– Jeg tror det er viktig for ettertiden at vi tar vare på dette, sier Hans Jørgen Wallin Weihe.

Foto: Nikolas Gogstad-Andersen / NRK