Hopp til innhold

Baker advarer mot julebakst - fikk en liter med kokende sukker over seg

KIRKENÆR (NRK): Konditor Ivar Bakke på Kirkenær i Grue fikk erfare at julebakst ikke er til å spøke med.

Brent baker

ADVARER: Konditor Ivar Bakke på Kirkenær i Grue jobber fortsatt til tross for at smeltet sukker ga ham alvorlige brannskader på høyrearmen.

Foto: ARNE TROLLDALEN / NRK

Riktignok skjedde det i høst mens Ivar Bakke forberedte seg til Nordisk konditorkonkurranse. Et lite øyeblikks uoppmerksomhet var nok.

– Jeg hadde en kjele med med isomalt som jeg hadde glemt på plata. Det er nesten som sukker, men tåler litt mer varme. Idet jeg løfter kjelen, så drypper det en liten dråpe ned på armen min. Jeg skvetter og tømmer en liter med kokende sukker over armen.

Ivar Bakke forteller at han deretter prøvde å tørke vekk den gloheite sukkerblandinga med den andre hånda, noe som medførte at han brente den også.

Han prøvde å kjøle ned ved å legge arm og hender i nærmeste vaskekumme. Resultat: tredjegradsforbrenning på arm og fingertupper.

– Brent barn skyr ilden, heter det. Og i dette tilfellet stemmer det bra.

Ivar Bakke, konditor

Måtte transplantere hud

De alvorlige brannskadene førte til at konditoren fra Kirkenær måtte transplantere hud fra låret og over på armene. Nå må han gå med hansker. På høyre hånd og arm må han bruke en spesielt lang hanske som dekker armene opp til albuen.

– En blir jo litt hemma, og det blir jo litt upraktisk. Men da kan jeg jo liksom grise litt mer da, sier den humørfylte bakeren.

Men når sukkeret skal smeltes og brukes som "lim" på kakekunsten, så dukker vonde minner fra i høst fort opp igjen.

– Brent barn skyr ilden, heter det. Og i dette tilfellet stemmer det bra, sier Ivar Bakke.

Brent baker

DEN BRENTE ARMEN: Ivar Bakke viser fram armen som fikk tredjegrads forbrenning på grunn av farlig varm sukkerblanding.

Foto: BJØRN OPSAHL / NRK

– Vær forsiktig med julebaksten

Nå i julestria synes den brente bakeren fra Finnskogen at det er grunn til å advare alle som driver med julebakst.

Og særlig er det grunn til advare dem som skal smelte sukker for å lime pepperkakehus sammen.

– Det er veldig mange som har med seg ungene, og som synes det er stas å pynte pepperkake sammen med ungene. Men det er veldig skummelt altså. Ungene skal gjerne "oppi kjelen" for å kjenne på og smake på. For sukker smaker jo godt.

Ivar Bakke understreker derfor at det alltid bør være voksne med som passer på ungene når det skal bakes pepperkakehus og annen julebakst. Et lite øyeblikks uoppmerksomhet, kan føre til store skader og brennemerking for livet.

Baker brente seg alvorlig under baking.

ADVARER: Konditor Ivar Bakke på Kirkenær i Grue jobber fortsatt til tross for at smeltet sukker ga ham alvorlige brannskader på høyrearmen.