Avtroppende fylkesmann: – Jeg har fått flere jobbtilbud

Etter 13 år som fylkesmann i Oppland takker Kristin Hille Valla (69) for seg. Men hun har ingen planer om å hvile på laurbærene.

Fylkesmann Kristin Hille Valla

GÅR AV SAMME DAG SOM HUN FYLLER 70: Kristin Hille Valla trer av som fylkesmann i Oppland på sin 70-årsdag.

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

Jeg var veldig innforstått med at jeg skal gå av som fylkesmann nå. Så det hadde jeg gjort uansett, uavhengig av alder.

Kristin Hille Valla, avtroppende fylkesmann i Oppland

LILLEHAMMER (NRK): – Jeg har fått veldig mange forskjellige forespørsler, innrømmer Kristin Hille Valla på tampen av sin æra som fylkesmann i Oppland.

Selv om hun straks runder 70 år, så er ikke den driftige kvinnen fra Årdal klar for å ta fatt på pensjonisttilværelsen riktig ennå.

For jobbtilbudene har strømmet inn, og den avtroppende fylkesmannen ønsker å bli i arbeidslivet så lenge hun kan.

– Jeg har en stor bredde i erfaring, og den erfaringen kan jeg bruke så lenge jeg har tid og energi til det, fastslår 69-åringen.

Lærer, direktør og statsråd

Embetskvinnen fra Vestlandet har en spennende CV å vise til. Hun er utdannet lærer og har undervist ved flere barne- og ungdomsskoler i Sogn og Fjordane, Oppland og Buskerud siden slutten av 1960-tallet.

Hun har også vært politisk aktiv for Senterpartiet i mange år, og på slutten av 80-tallet var hun 2. nestleder for partiet, samt miljøvernminister i Jan P. Syses regjering.

Etter at Hille Valla gikk av som statsråd i 1990 har hun vært fylkesskolesjef i Oppland, direktør i KS og prosjektdirektør i Hedmark og Oppland fram til hun ble utnevnt til fylkesmann i 2002.

Og den avtroppende fylkesmannen sier hun har vært veldig tilfreds de 13 årene hun sittet i sjefsstolen i Oppland.

– Jobben som fylkesmann er den mest spennende og krevende jobben jeg har hatt etter det å være statsråd, sier 69-åringen.

Kommunalminister Jan Tore Sanner overrakte hedersbevisning til fylkesmann Kristin Hille Valla.

FIKK DUSØR AV SANNER: Kommunalminister Jan Tore Sanner overrakte hedersbevisning til fylkesmann Kristin Hille Valla i høst for å ha fanget tidstyvene i eget byråkrati.

Foto: Dag Kessel / NRK

Man må være den som tar upopulære valg på vegne av regjeringen, og den som må ta støyten når den kommer.

Kristin Hille Valla, avtroppende fylkesmann i Oppland

Hadde gått av uavhengig av alder

31. desember er både Hille Vallas 70-årsdag og hennes siste dag som fylkesmann i Oppland. Men den avtroppende fylkesmannen sier hun hadde kommet til å takke for seg selv om hun hadde vært yngre.

– Dette var min andre periode som fylkesmann. Så jeg var veldig inneforstått med at jeg skulle gå av nå, og det hadde jeg gjort uansett, uavhengig av alder, sier 69-åringen.

Etter nyttår er det Christl Kvam som tar over fylkesmannskontoret. Den avtroppende fylkesmannen sier hun aldri gir gode råd til etterfølgere. Men mener jobben til tider innebærer å være upopulær.

– Man er den som må ta upopulære valg på vegne av regjeringen, og den som må ta støyten når den kommer, sier Kristin Hille Valla.

Intervju med Kristin Hille Valla

Hør avslutningsintervjuet Reidar Kjæstad gjorde med Kristin Hille Valla her!

Flere saker fra Innlandet

Programleder: Elin Fossum

Se nyheter fra Innlandet klokka 19:30

Se nyheter fra Innlandet klokka 19:30