Hopp til innhold

Parkeringskrise under Birken avblåst

Kuldegrader gjør at deltakerne i Birkebeinerrennet likevel kan parkere bilen på Lysgårdsjordet. Gjørma er ikke verre enn det er mulig å parkere 2500 biler der, fastslår arrangørene.

Gjørme på Lysgårdsjordet

Det er vått og gjørmete der 2500 birkebeinere skal parkere i helga

Foto: Arne Sørenes / NRK

Arrangørene og bonden som eier jordet møttes i ettermiddag for å se på forholdene. Jordet er stedvis bløtt, men ikke verre enn at det er mulig å benytte arrangementets største parkeringsplass når Birkebeinerrennet går av stabelen lørdag, slår de fast.

Sol og kuldegrader hjelper

Befaring på Lysgårdsjordet i mildværet tirsdag ettermiddag.
Foto: Arne Sørenes / NRK

Sist helg ble det målt 11-12 varmegrader på Lysgård, som ligger ved ishallene på Stampesletta i Lillehammer. Nå har temperaturen sunket noe.

– Sola gjør at det tørker på overflaten og det er kuldegrader om natta. Vi var ikke optimistiske i går, men nå ser det lysere ut, sier rennleder Sølvi Amundsen Aas.

Parkeringsplassen er den største arrangørene disponerer på Lillehammer under kjempearrangementet, med plass til 2500 biler.

Kornbonden på Lysgård er heller ikke bekymra for matjorda.

– Det skal pløyes her til våren uansett. Jeg er ikke bekymra for skader, det går nok bra, sier grunneier Erik Andreas Skaarseth.

Han sier det blir flere parkeringsplasser enn noensinne når det er snøfritt og mulig å parkere overalt på jordet.

– Vi må jo prøve å legge til rette for at Birken-arrangørene får avviklet arrangementet sitt på en ordentlig måte, legger han til.

Så sant det ikke begynner å regne eller snø, tror de det blir unødvendig å realisere kriseplanen om parkering i Hovemoen på den andre kanten av byen.

Yr værvarsel Lysgård

Arrangørne er ikke bekymra for gjørme, selv om Yr melder at mildværet fortsetter på Lysgård både dag og natt fram til helga.

Foto: Skjermdump / YR

Gode forhold i fjellet

Mens det er tilnærmet snøfritt i lavlandet, er det mer enn to meter snø flere steder i fjellet. Det har vært mildt også i høyden den siste tida, men arrangørene mener det ikke er noe problem for løypa mellom Rena og Lillehammer.

– For løypa er det egentlig bare positivt med mildvær. Det har snødd mye i vinter, og takket være mildværet har den løse snøen blitt komprimert. Traséen er veldig fin nå, sier løypesjef Tor Skraastad.

Flere saker fra Innlandet