Hopp til innhold

Bjørnstjerne Bjørnsons hjem gjenåpnes

Tre år med oppussing og 50 millioner kroner senere skal Bjørnstjerne Bjørnsons hjem Aulestad endelig gjenåpnes på lørdag. Det ser ut til å bli en real festforestilling.

Aulestad

Gjenåpningen av Aulestad er en av de tre offisielle markeringer under Bjørnson-året, som markerer at det er 100 år siden Bjørnstjerne Bjørnson døde.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Alt er klart til lørdagens gjenåpning, sier Ågot Gammersvik, direktør for Maihaugen, som har ansvaret for Aulestad.

Gjenåpningen av Aulestad er en av de tre offisielle markeringene under Bjørnson-året, som markerer at det er 100 år siden Bjørnstjerne Bjørnson døde. Restaureringsarbeidet har tatt nesten tre år, og ble startet etter at det i 2007 ble avdekket store råteskader i hovedbygningen på Aulestad.

Godt bevart

Aulestad er et av Norges best bevarte kunstnerhjem. Bjørnstjerne Bjørnson bodde her med sin familie fra 1875 til han døde i 1910. Huset fungerte som bolig helt fram til Karoline Bjørnson døde i 1934, og ble museum i 1935.

Karoline og Bjørnstjerne Bjørnson – i Kristin Kajanders og Kai Remlovs skikkelser – tar lørdag imot til folkefest med både dronning Sonja og kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) til stede.

Kulturministeren skal foreta den offisielle gjenåpningen av Aulestad, og på låven blir det åpning av utstillingen «Ett menneskes sak er vår alle sak», der publikum møter den samfunnsengasjerte Bjørnson.

Festforestilling

Lørdag kveld blir det festforestilling i Maihaugsalen.

– Vi ønsker å la noen av våre viktigste stemmer målbære Bjørnson, og vi har satt sammen et program som vil vise flere sider av Bjørnson og Bjørnsons liv, sier Jørgen Damskau, som er ansvarlig for konsept og produksjon av festforestillingen.

Kveldens vert er Bjørnson-biograf Edvard Hoem. Blant dem som skal på scenen er Herborg Kråkevik, Shabana Rehman Gaarder, Inge Eidsvåg, Ine Hoem, Jo Fougner Skaansar, Espen Berg, Tom Remlov, Arnhild Vik, Morten Jostad, Ola Kvernberg, Ole Morten Vaagan, Erik Nylander, Elisabeth Uddu, Ola Lindseth, Ragnhild Torp, Helge Lilletvedt, Synnøve Volden.

I tillegg deltar dansere fra Lillehammer og Gjøvik Dansesenter.

Etter festforestillingen i Maihaugsalen åpner kulturminister Huitfeldt utstillingen «Måneskinskåpen opunder pol» av samtidskunstneren Borgny Svalastog.

– Målet er å vise mangfoldet i Bjørnsons liv og diktning, og vi tror vi skal klare å vise sider ved Bjørnson som folk ikke kjenner, sier Jørgen Damskau.

I anledning årets Bjørnson-markering er NRK tilstede på Aulestad , hvor barnetoget tradisjonen tro vil gå opp foran tunet og synge alle versene på Bjørnsons «Ja, vi elsker». Arven etter dikteren og samfunnsdebattanten lever i beste velgående på nasjonaldagen.