Hopp til innhold

Arveprinsens viktige reise

Den danske arveprinsen kom til Norge på frierferd for 200 år siden. Nå er skysstasjonen der han startet den lange ferden snart restaurert for 15 millioner. Eieren er klar for nye celebre besøk.

For 200 år siden besøkte prins Christian Fredrik skysstasjonen Grøna på Østre Toten på sin vei til Nidaros. Nå skal den gamle ærverdige bygningen tilbake til fordums prakt.

Den 31. januar for 200 år siden svingte et staselig følge inn på Grøna skysstasjon i Østre Toten.

Arveprins Christian Frederik kom kongeveien på tur til Trondheim. Han var ute for å lodde kampviljen hos det norske folk.

Nyrestaurert skysstasjon

Restaurering av Grøna Skysstasjon

Restaureringsarbeidet har vært omfattende.

Foto: Privat
Nyrestaurert Grøna Skysstasjon

Slik framstår hovedbygningen på Grøna i dag.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Den en gang så staselige skysstasjonen kunne ikke ha tatt imot besøk i dag, hadde det ikke vært for den nye eieren, Per Idar Vingebakken.

Han kjøpte stedet for to og et halvt år siden, da hadde bygningene stått til forfall i mange år.

– Taket var lekk, og grevlingen hadde bosted i kjelleren, sier Vingebakken.

Flere millioner kroner og over to års innsats senere er bygget nå tilbake til fordums prakt. Innvendig står det fortsatt en del jobb igjen, men det er staselig nok til å invitere til 200 års markering av grunnloven.

70 inviterte gjester kom til Grøna fredag, der hendelsene fra denne historiske dagen i 1814 ble gjenskapt.

– Et prinsefølge kommer og blir møtt av både amtmann og prest. En hel skvadron som står æresvakt blir det riktignok ikke, men følget blir møtt av både trompetfanfarer og trommevirvler, sier Vingebakken.

En jubelreise

Det var mye som sto på spill for arveprinsen da han svingte inn på tunet på Grøna. Han ville kjempe Norge fri fra Sverige. 14. januar ble Kieltraktaten inngått og den slo fast at Norge nå var på svenske hender.

På denne turen til Trondheim, opp Gudbrandsdalen, ville arveprinsen finne ut om han hadde folkets tillit som framtidig konge, og om det norske folk var villige til å kjempe for landet sitt.

Mottakelsen på Grøna ble god, og jubelen for arveprinsen fortsatte opp dalen.

– Det var veldig stas, selvfølgelig, med en kronprins. Det var jo ikke vanlig at en slik staselig person ferdes i Gudbrandsdalen, så han ble mottatt med jubel flere steder, sier historiker Tore Pryser.

Prinsen fikk også bekreftelse på at kampviljen var stor i folket.

Overrasket av grunnloven

Prins Christian Frederik

Arveprins Christian Frederik.

Foto: NRK

I Christian Frederiks egen dagbok fra disse viktige ukene i 1814 skriver han opprømt om hvor godt han blir mottatt på turen.

– I Trondheim fikk han for første gang høre nyss om at nordmennene ønsket en grunnlov. Noe han mislikte fordi han anså seg selv for å ha arverett til landet som dansk prins. Det er vel en allmenn oppfatning at Christian Frederiks egentlige mål var å bringe Norge tilbake på danske hender, sier Pryser.

Etter en rask ferd ned Østerdalen var Christian Frederik igjen tilbake på Eidsvoll. Der ble det innkalt til et stormøte hvor Georg Sverderup overtaler prinsen til å si fra seg arveretten og innkalle til riksforsamling.

17. mai 1814 var grunnloven på plass og Christian Frederik var konge fram til oktober 1814.

Hans folk kjempet villig mot svenskene, men til ingen nytte.

En del av historien

Per Idar Vingebakken vil formdile historien på Grøna

Per Idar Vingebakken ser fram til å bruke Grøna til historieformidling i framtida.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Per Idar Vingebakken gleder seg til markeringen på Grøna Skysstasjon.

– Det føles godt å være en del av denne store historien, og det er formidling av historie jeg vil bruke Grøna til i framtida, sier han.

Skysstasjonenes historie er lang, helt tilbake til 1500-tallet. Og historien er staselig: Plassen har blant annet vært seter under det tidligere krongodset Hovinsholm på Helgøya, og så fikk stedet etter hvert kongens tillatelse til å være skysstasjon langs Kongeveien.

Vingebakken regner med å ha brukt 15 millioner kroner på Grøna når han er helt ferdig med restaureringa. Det neste han vil gyve løs på er å føre opp igjen fjøset som en gang sto her.

Men først skal han ta seg tid til å feire grunnloven, og arveprinsens staselige visitt på den viktige turen til Trondheim i 1814.

Flere saker fra Innlandet