Kommune med nye skritt – Linda (26) får belønning for å gå tur

Gevinstene ruller inn når hun tar beina fatt i Gjøviks gater. En ny app skal gjøre innbyggerne sunnere og kommunen grønnere.

GÅR FOR POENG: Linda Torke Lien går flere turer hver dag med datteren Marthe Elise. Det gir gevinster i form av rabatter via prosjektet til Gjøvik kommune.

For 26-årige Linda Torke Lien har de daglige gåturene med datteren Marthe Elise (1) blitt litt artigere å gjennomføre. Hver gang hun skal ut på tur starter hun appen som gir henne belønning.

I starten av april lanserte Gjøvik kommune og samarbeidspartnere prosjektet «Velreist». Målet er å fremme aktive og bærekraftige reisevaner. Via appen BetterPoints kan gjøvikensere tjene på å velge å gå, sykle og ta buss istedenfor å kjøre bil.

– Nå går jeg for å spare penger, miljøet og min egen helse, forteller ettbarnsmoren og viser fram telefonen. Status så langt: 2950 poeng.

I tillegg får hun ettåringen sin til å sove godt i vogna de tre kvarterene hun pleier å være ute på tur.

Betterpoints Gjøvik

FORNØYD: 26-åringen bruker appen flittig sammen med datteren.

Handelsstanden positive

Appen registrerer brukerens fysiske aktiviteter og bruk av kollektivtransport og gir poeng som kan veksles inn i blant annet rabatter hos lokale butikker. Hver uke kan brukerne spare opp maksimalt 400 poeng.

Ideen stammer fra England og Gjøvik er den første kommunen i Norge som bruker appen. Jo mer du går, sykler eller tar kollektivtransport - jo mer sparer du.

Henriette Sandså og Henrik Brennhaugen Jakobsen er klimarådgivere i Gjøvik kommune. De står bak prosjektet som skal få innbyggerne til å bevege seg mer på en klimavennlig måte, og samtidig støtte lokalt næringsliv. Rammen for prosjektet er på 300.000 kroner.

– Det er vinn-vinn-funksjonen vi er ute etter. Både folkehelseaspektet og å øke trafikken hos lokalt næringsliv.

Så langt har 600 personer lastet ned appen. Kommunen har mål om at minst 1000 skal bruke den etter hvert.

Betterpoints Gjøvik

FULL OVERSIKT: Inne i appen kan Linda se hvor og hvordan hun har beveget seg, og hvor mange poeng det har gitt. Poengene tilsvarer verdien på varen. Man kan maks spare opp maks 400 poeng hver uke.

Gjøvik-ordføreren har selv nesten 3000 poeng. Han merker at bruken gir ekstra motivasjon.

– Vi ønsker at folk gjennom å bevege seg mer kan bruke handelsstanden mer, sier Torvild Sveen (Sp).

Betterpoints Gjøvik

TENKER GRØNT: Henriette Sandså og Henrik Brennhaugen Jakobsen mener appen kan være et skritt i riktig retning for miljøet.

Butikkene som er med på prosjektet håper det kan hindre handelslekkasje til nettet.

– Jeg vil tro at folk handler mer lokalt og at appen kan bidra til at flere drar på kjøpesenteret. sier assisterende butikksjef i Eplehuset på Gjøvik, Stine Andersen.

Hun tror appen på sikt kan utgjøre en forskjell på både brukernes fysiske form og for handelsstanden.

SAMLER POENG: De daglige gåturene med barnevogna har blitt litt artigere med appen.

Flere fluer i en smekk

Også treningseksperten Yngvar Andersen synes appen høres spennende ut. Han sier vi mennesker er programmerte til å ta det med ro, og trenger stimuli for ikke å ta minste motstands veg.

– Dette synes jeg er strålende framoverlent, og en bruker flere gode element sammen for å slå flere fluer i en smekk.

Yngvar Andersen (45) vil bli SV-politiker i Oslo.

TRENINGSEKSPERT: Yngvar Andersen har ikke hørt om appen før, men tror den kan ha en effekt.

Foto: Siri Vålberg Saugstad / NRK

Han understreker at ikke alle har mulighet til å la bilen stå, men at dette kan være et fint virkemiddel der det er et realistisk transportalternativ.

Vil fortsette med appen

Linda Torke Lien lastet ned appen samme dag som den kom og går nå turer med datteren hver dag. Hun er fornøyd med gevinsten så langt.

– Med tanke på at det er ganske nytt er det gode tilbud man får, sier 26-åringen.

Hun merker økt motivasjon til å være mer aktiv og kommer til å fortsette med å bruke appen flittig fremover.

– Det er en enkel måte å få kuponger på og på den måten spare penger.

Betterpoints Gjøvik

SPREK: Lien og datteren bor ved Bybrua, rett utenfor Gjøvik sentrum. Turen inn til byen er en god mulighet til å få ett år gamle Marte Elise til å sove luren sin.