Hopp til innhold

– Jeg må gjøre alt i min makt for at de ikke sendes ut av Norge

Sokneprest i Søndre Land, Øystein Wang, åpner for at den iranske legen Sattar Ghanemifard og hans familie kan søke kirkeasyl i Hov.

Øystein Wang

Sokneprest Øystein Wang åpner for kirkeasyl for en iransk familie i Søndre Land

Foto: Øystein Wang

– Jeg har en sak her hvor jeg forsøker å hjelpe noen i min menighet, da må jeg gjøre alt som står i min makt for at de ikke sendes ut av Norge, sier sokneprest Øystein Wang.

I over et år har han kjempet for at den iranske legen Sattar Ghanemifard, hans kone Atoosa Eskandarioun og deres 14 måneder gamle sønn Padra skal få opphold i Norge.

– Kirkeasyl er siste løsning for å finne et trygt sted

Soknepresten forklarer at den iranske familien flyktet til Norge fra Iran i 2010 fordi Sattar mistet sin legepraksis fordi han var svært kritisk til den iranske regimet og islam. Han ble også arrestert, mishandlet og truet på livet to ganger.

Familien bor nå i Hov i Søndre Land, hvor de nå har konvertert til kristendommen. Iran praktiserer dødsstraff for mannlige konvertitter og livsvarig fengsel for kvinnelige.

Han sier NRK at han åpner for at familien vil få kirkeasyl i Søndre Land hvis anmodningen om omgjøring av Utlendingsnemnda vedtak ikke fører fram.

– Jeg sier ikke at kirkeasyl er den rette løsningen, men jeg sier det er den siste løsningen for at familien kan oppholde seg på et trygt sted, understreker Wang.

Han sier alternativet ville vært å skjule familien på et ukjent sted, men mener kirkeasyl er med på å markere kirkens holdning om å ta ansvar for sine konvertitter.

– Utlendingsnemnda begår et overgrep.

Soknepresten sier Sattar og hans familie kvalifiserer til å få opphold i Norge både som politiske flyktninger og som konvertitter. Han sier det vil være reel fare for familien hvis de sendes tilbake til Iran.

– Sattar har deltatt aktivt i politisk virksomhet mot det iranske regimet. I sitt avslag nevner UNE at det er dødsstraff for menn som konverterer i Iran, men de skriver at hvis han ikke snakker høyt om at han er kristen, så kan det nok gå bra, forteller Wang.

Han sier UNE i tillegg ikke tror på at den iranske familien er faktiske konvertitter til kristendommen.

– UNE går inn på mitt felt med å skulle begynne å karakterisere hvor ærlig troen deres er. Det er jo egentlig et overgrep de begår, og de har ingen grunn til å betvile Sattars tro, tordner soknepresten.

Familien har allerede fått utreisedato, og skal ut av landet om kort tid.

Kirkeasyl ikke en alternativ ordning

Men Den norske kirke har ved flere anledninger drøftet hensikten med kirkeasyl, og kommet fram til at kirkeasyl er ikke en alternativ rettsorden i samfunnet.

Men selv om kirken vil være varsom med bruk av kirkeasyl, åpner nå sokneprest Øystein Wang nå for å ta i bruk kirkeasyl i Søndre Land. Han har ennå ikke drøftet situasjonen med biskop Solveig Fiske.

– Jeg har sendt en e-post til biskopen, men har ikke fått drøftet kirkeasyl med henne enda, det er sikkert grunnet ferieavvikling, opplyser Wang.

Men soknepresten vil uansett tilby den iranske familien kirkeasyl i Søndre Land, uansett hva biskopen kommer frem til.

– Uansett hva utfallet blir vil jeg gjøre alt i min makt for å forhindre utreise for denne familien. Uansett hva konsekvensene skulle bli for min del står jeg på dette, fastslår Wang.

Flere saker fra Innlandet