Hopp til innhold

Åpen folkekirke om kirkevalget: – Overveldet over støtten

Det ble en soleklar valgseier til Åpen folkekirke i kirkevalget i Hamar bispedømme. – Det er overveldende at vi har fått så mange stemmer, sier førstekandidat Gunhild Tomter Alstad.

Portrettfotografi av Gunhild Tomter Alstad

TYDELIG SIGNAL: – Det er et tydelig signal for hva folk mener at kirka skal stå for, sier Gunhild Tomter Alstad etter at Åpen Folkekirke vant kirkevalget med over 10 000 stemmer.

Foto: Gunnar Klingwall

Stemmene til valg av medlemmer i Hamar bispedømmeråd for perioden 2016–2020 er ferdig opptelt. Det viser at lista til Åpen folkekirke fikk 28.500 stemmer, mens 18.573 stemte på Mangfoldig folkekirke som er nominasjonskomiteens liste.

– Tillitserklæring

Det var første gang at det ble stilt en alternativ liste til kirkevalget i Hamar bispedømme. Førstekandidat Gunhild Tomter Alstad fra Ridabu i Hamar er svært fornøyd med valgresultatet.

– Det er et tydelig signal for hva folk mener at kirka skal stå for, og det er selvfølgelig veldig gledelig at vi får en så stor tillitserklæring fra våre medlemmer i Hedmark og Oppland.

Alstad fikk flest stemmer på gruppa som altså gikk seirende ut, men det nye bispedømmerådet skal konstituere seg selv, det vil si at rådet selv velger hvem som skal være leder.

I Hamar bispedømme har 17,6 prosent av medlemmene i Den norske kirke avgitt stemme til lekmedlemmer i bispedømmerådsvalget, skriver Hamar bispedømmeråd i en pressemelding. Mandatfordelinga i bispedømmerådet blir fire til Åpen folkekirke, siden de fikk flest stemmer og tre til Mangfoldig folkekirke.

Flere saker

Kirkevalget har fått svært stor oppmerksomhet i år, og rekordmange valgte å stemme. I Hamar bispedømme var valgdeltagelsen 17,5 prosent, det er en økning på nesten fem prosent for 2011. Blant annet har vigsling av likekjønnede vært en av de store kampsakene, men det er også andre ting som blir viktig å jobbe for framover, mener Tomter Alstad.

– Det handler også om hvem er kirka for, og hva skal skje med kirka vår når den skal løsrives mer og mer fra stat. Det handler om hvordan skal vi ta vare på det og fortsatt la kirka være en åpen kirke for alle som ønsker å delta i kirkelivet.

De som ble valgt inn i bispedømmerådet:

Åpen folkekirke:

  • Gunhild Tomter Alstad, Ridabu
  • Lasse Gran, Kapp
  • Marianne Kjøllesdal Dyrud, Kapp
  • Ingvild Kessel, Fåberg

Mangfoldig folkekirke:

  • Dag Landmark, Gjøvik
  • Ragnar Løsnesløkken, Fåvang
  • Gunnar Gjerve, Arneberg