Hopp til innhold

Ap vil avvikle pelsdyrnæringen innen 2017

– Blodig urettferdig, sier tidligere styreleder i Norsk Pelsdyralslag, Valdres-bonde Odd Harald Nordsveen, som mener politikerne har feil fokus.

Mink

Arbeiderpartiet vil med et flertall i programkomiteen avvikle pelsdyrnæringen. ARKIV.

Foto: Halvor Mykleby / NRK

Helga Pedersen

Ap-nestleder Helga Pedersen går i bresjen for å legge ned pelsdyrnæringa.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Et flertall i Aps programkomité går inn for å avvikle den omstridte pelsdyrnæringen i løpet av de neste fire årene.

I 2009 og 2011 var pelsdyr et hett tema under Aps landsmøter. For to år siden gikk partiet med et flertall inn for å avvikle næringen – noe som vakte reaksjoner. Nå kan en avvikling av næringen innen år 2017, bli programfestet.

– Det er ikke kommet noen ny kunnskap som skulle tilsi et endret standpunkt siden sist, sier leder av programkomiteen Helga Pedersen til Nationen i dag.

– Trist

Næringen sysselsetter mellom to og tre hundre personer i Norge i dag. Blant annet holder 10 oppdrettere til i Valdres – noe som er betydelig færre enn på 80-tallet.

Tidligere styreleder i Norsk pelsdyralslag og pelsbonde i Vang, Odd Harald Nordsveen, reagerer på at Arbeiderpartiets holdning til næringen.

– Dette er bare trist. Det er en næring som omsetter bedre enn noen andre i norsk landbruk, sier han til NRK.

NRK kunne i høst melde om en rekordomsetning for pelsdyrnæringen.

– På 80-tallet jobbet Ap for å bygge opp pelsdyrnæringen – en næring det i dag går godt med – og som de nå vil bryte ned, sier Nordsveen – om det som kan bli en valgkampsak for Ap.

– Nytter ikke

Nordsveen mener politikere og dyrevernere som ønsker å avvikle næringen, er på et blindspor.

– For det første, så redder du ikke minken ved å legge ned pelsdyrnæringa i Norge som har mellom fem og seks hundre tusen mink mot rundt 55 millioner på verdensbasis. I tillegg er det ingen andre landbruksnæringer som har gjort mer enn oss med tanke på både å følge opp, kontrollere og rapportere, sier han.

Karen Frivik i Dyrevernalliansen er imidlertid ikke enig i at de og politikerne er på et blindspor:

– Det er fantastisk flott om avvikling av næringen blir programfestet. Ap har tidligere gått inn for å avvikle pelsdyrnæringen. Hvis de faktisk nå programfester det, er det et tegn på at de tar denne saken på alvor, sier hun.

– Feil fokus

Senterpartiet ønsker å frede pelsindustrien, men får ikke med seg resten av regjeringskoalisjonen. Arbeiderpartiet har i likhet med SV lenge bjeffet mot næringen, og har ønsket en utredning til hvordan man kan få en styrt avvikling.

Det synes Odd Harald Nordsveen er blodig urettferdig:

– For å ta et eksempel: hvis én av våre bønder har gjort noe dårlig, så snakkes det neste dag om å legge ned hele næringen. Men samtidig ser vi at andre som driver med husdyrhold ofte tas for alvorlig vanskjøtting av dyrene, men da er det ingen som snakker om å legge ned hele deres livsgrunnlag, sier han.

Onsdag ble en alvorlig dyrevernssak gjort kjent. Mellom fire og fem hundre griser sultet i hjel på en gård i Vestfold.

Sterke bilder

Tidligere i høst publiserte NRK hoderystende bilder fra pelsdyrfarmer av dyr med omfattende skader. Bildene er dog ikke unike, da lignende bilder har dukket opp fra pelsdyrfarmer med jevne mellomrom de siste årene.

Nordsveen mener bransjen fortsatt kan gjøre ting bedre, men mener oppmerksomheten rettet mot bransjen er tatt ut av dimensjonene.

– Mediene har tatt oss veldig hardt, og det er urettferdig. Ingen har gjort mer enn oss for å rydde opp, sier Nordsveen.

Kritiseres

Ap vil forby pelsdyrhold

Karen Frivik i Dyrevernalliansen synes det er fint at Arbeiderpartiet nå vil programfeste avviklingen av pelsdyrhold, men mener likevel at politikerne kan handle raskere.

Foto: Dyrevernalliansen

I over ti år har næringen selv bedyret at det skal ryddes opp, men er fra flere hold blitt kritisert for ikke å ha fått gjort nok. Blant dem som mener det, er dyrevernerne:

– At Ap nå kan komme til å sette en frist til 2017, er positivt. Jo raskere det blir gjennomført, jo færre dyr lider. Men aller helst ser vi at de avvikler næringen i underutvalget, allerede nå i den sittende regjeringsperioden, sier Karen Frivik.

I høst holdt Norges Norges Pelsdyralslag i over fire måneder tilbake en rapport som viser at nesten hver tredje mink i Norge viser tegn til frykt.

Blått pels-ja

Norske politikere er imidlertid ikke samstemte om å avvikle pelsdyrnæringen, og er splittet omtrent der partiaksen går.

Blir det blått flertall ved høstens stortingsvalg, kan det være gode nyheter for pelsdyrbønder. Høyre og KrF ønsker foreløpig å beholde næringen i dagens form, imens Frp maner til å fjerne de statlige subsidiene.

Flere saker fra Innlandet