Hopp til innhold

Tidenes yngste toppkandidater

En 26-åring og en 27-åring på topp. Oppland Arbeiderparti satser ungt foran valget neste høst. – Alder er bare et tall, sier fylkesordførerkandidaten.

Oppland Aps toppkandidater i 2015

UNGE: Fylkesordførerkandidat Even Aleksander Hagen er 26 år. På andreplass på partiets liste i Oppland er 27-åringen Anne-Marte Kolbjørnshus.

Foto: Erlend Moe / NRK

Etter partiets nominasjonsmøte i Øyer lørdag formiddag er det klart at Even Aleksander Hagen (26) blir toppkandidat og fylkesordførerkandidat, mens Anne-Marte Kolbjørnshus (27) blir partiets andrekandidat til fylkestingsvalget neste høst.

Even Aleksander Hagen fra Otta kan bli den yngste fylkesordføreren noensinne, dersom Arbeiderpartiet beholder makta.

– Det er modig valg av partiet. Alder er bare et tall, vi har nok erfaring til å fylle rollene på en god måte, sa Hagen til NRK etter nominasjonsmøtet.

– En stor tillit

Anne-Marte Kolbjørnshus fra Dokka var foreslått langt ned på lista, men endte likevel som fylkesvaraordførerkandidat, etter at hun vant en votering mot Anne Thoresen fra Vestre Toten.

– Jeg vet ikke om alderen var et pluss eller et minus. Jeg tror de så bort fra alderen, og så på hva jeg står for. hvem jeg er og hva jeg har gjort tidligere. Det er en stor tillit, sier Kolbjørnshus.

Hun sitter i dag i kommunestyret og formannskapet i Nordre Land og er leder i kommunepartiet.

– Men mange vil vel stille spørsmål ved om Arbeiderpartiets toppkandidater er for uerfarne?

– Det er et riktig spørsmål å stille, så må vi vise at vi har erfaring til å inneha posisjonene vi har fått, nå er det vår jobb, sier Kolbjørnshus.

Var på Utøya

Even Aleksander Hagen ble valgt inn i fylkestinget i 2007. Nå er han Arbeiderpartiets gruppeleder. Han var AUF-leder i Oppland mellom 2007 og 2009.

22. juli 2011 var han på Utøya. Han klarte å løpe unna massemorderen og finne et gjemmested på øya. Han er en av mange AUF-ere som overlevde massakren som i ettertid har fått en politisk karriere.

Ifølge Hagen ligger det an til at Ap får mange unge toppkandidater i fylker og kommuner ved valget 2015. Det mener han vil styrke partiet.

– Det er bare positivt at en får inn friske tanker, nye fjes og at andre grupper enn bare pensjonister og de som har vært med i mange år blir representert.

Hagen kan bli fylkesordfører i et fylke med mange bygder og tettsteder som sliter med fraflytting og forgubbing.

– Vi representerer ei gruppe som vi i Oppland trenger å være attraktive for. Vi trenger å få de som har studert i andre deler av landet til å komme tilbake hit, sier 26-åringen.

Så gjenstår det å se om han blir valgt til fylkesordfører. Historien taler for det: Arbeiderpartiet har hatt fylkesordføreren i Oppland i 65 av de 69 årene som har gått siden slutten på andre verdenskrig.

Se Even Aleksander Hagen prøvesitte fylkesordførerstolen:

Utøya-overlevende Even Alexander Hagen (26) kan bli ny fylkesordfører.

Se reportasjen fra Østnytt 6. juni i år.

Flere saker fra Innlandet