Hopp til innhold

Ap-eksklusjon er sjelden kost

Hedmark Arbeiderparti hadde sin siste eksklusjonssak i 1988, men den ble avvist av sentralstyret. Ingen er blitt ekskludert etter 1. januar 1978.

Grethe Mikaelsen, fylkessekretær i Hedmark Ap.
Foto: Kamilla Thue

Det sier fylkessekretær i Hedmark Ap, Grethe Mikaelsen, som onsdag ikke hadde anledning til å gå lenger tilbake i arkivet enn 1978, men som sier at eksklusjoner er meget sjelden kost i Hedmark Ap.

– Jeg tror ikke det har vært mange eksklusjonssaker før 1978, heller, sier Grethe Mikaelsen.

I går fikk Hedmark Ap sin andre eksklusjonssak på 34 år. Det er styret i Hamar Ap som vil ekskludere Khalid Haji Ahmed (33) for rasistiske ytringer på Facebook.

Eksklusjonen av Berit Ås er den mest kjente i partiets nyere historie.


Andre sak på 34 år

– Vi har hatt én eksklusjonssak de siste 34 åra. Det var i 1988 i forbindelse med en veistrid i Løten hvor lokalpartiet ville ekskludere medlemmer som sto på ei bygdeliste samtidig som de var Ap-medlemmer, men sentralstyret avviste saken, sier Grethe Mikaelsen.

Khalid Hadi Ahmed, Hamar

Styret i Hamar Ap mener Khalid Haji Ahmed har kommet med rasistiske ytringer på Facebook og vil ekskludere ham.

Foto: Knut Sveen / NRK

Fylkessekretæren ønsker ikke å uttale seg om den aktuelle saken, bare om saksbehandlingen. Vedtaket fra styret i Hamar Ap er nå oversendt styret i Hedmark Ap. Etter at de har uttalt seg, og Ahmed har forklart seg, hvis han ønsker det, sendes saken tilbake til Hamar Ap.

Til slutt er det medlemsmøte i lokallaget som bestemmer om de vil ekskludere Khalid Haji Ahmed (33). Er svaret ja,, sendes saken videre til sentralstyret. Der skal saken behandles innen tre måneder.Men saken kan ta enda lengre tid. Den som blir ekskludert, kan nemlig anke til landsstyret som tar den endelig avgjørelsen.

Andre saken i år

Ahmed-saken i Hamar er den andre eksklusjonssaken i landspartiet i 2012.

– I oktober ble Khaqan Khan fra Moss ekskludert etter stygg ordbruk om statsminister Jens Stoltenberg på Facebook, sier politisk rådgiver i Arbeiderparti, Bjørn Eriksen.

Khan hadde vært Ap-medlem i Østfold siden 1997, og hadde en sentral stilling i partiet da han la ut den fellende uttalelsen på Facebook.

Stoltenberg er faktisk det største r…….. av en statsminister dette land noen gang har hatt. Regjeringen og løgnsystemet til Jens Stoltenberg knaker nå i sammenføyningene. En etter en har statsrådene blitt skiftet ut og stadig flere våkner opp og erfarer at de befinner seg i en sump av svik og løgn. Norge går så det suser men i feil retning. Alle disse såkalte politikerne meler bare sin egen kake når alt kommer til alt...

Khaqan Khan på Facebook

Politisk rådgiver Bjørn Eriksen har ingen historisk statistikk å vise til, men sier de har få eksklusjonssaker i Arbeiderpartiet.

– Vi har toppen en sak i året, sier Eriksen som heller ikke å ønsker å kommentere den aktuelle saken.