Anna (92) i full jobb i blomsterbutikken

TRYSIL (NRK): Hver morgen stiller Anna Akre opp i blomsterbutikken der hun har jobbet i 73 år. Der jobber hun sammen med sønnen (73) og barnebarnet sitt (46).

92-åring i full jobb i blomsterbutikk

TRE GENERASJONER: Sammen med sønnen Yngvar (71) og barnebarn Stine (46) driver Anna Akre fortsatt blomsterbutikk i Trysil.

Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

Hver morgen klokka åtte er 92-åringen på plass til en fem timers arbeidsdag i blomsterbutikken der tre generasjoner jobber sammen. På vinteren er sparken framkomstmiddelet de 400 meterne fra boligen til butikken i Trysil sentrum. Nå på sommeren er sparken bytta ut med rullator.

Det beste er det sosiale. Det blir så langsomt å bare sitte hjemme, sier Anna Akre.

Det var Østlendingen som først fortalte om den spreke 92-åringen.

Tre generasjoner i blomsterbutikken

Familiebedriften startet i Vestby rett etter krigen, i 1946. Anna, som tok utdanningen sin i Danmark, og ektemannen dyrket fram sine egne planter hjemme i Vestby til å begynne med. På 1950-tallet startet de blomsterforretning i Trysil sentrum. Etter at ektemannen døde drev hun blomsterbutikken alene til sønnen Yngvar tok over.

Jeg har alltid vært glad i å være ute blant folk, og jeg er så glad i blomster, sier 92-åringen.

Blomsterbutikken er samlingspunktet for familien og har vært det helt fra de startet opp for 73 år siden. Sønnen Yngvar (73) er nærmest født i blomsterbutikken og nå er det hans datter Stine (46) som har tatt over driften.

Jeg har ei mor og ei datter som stort sett er greie, så det går greit å jobbe sammen tre generasjoner, ler han.

Kan ikke pensjonere seg før mor

Yngvar Akre har trappet ned litt men er jo også nær pensjonsalder.

– Nei jeg kan ikke pensjonere meg jeg så lenge mor mi jobber. Jeg har 20 år igjen, ler 73-åringen.

92-åringen rydder og steller med blomstene mens barnebarnet Stine Akre har overtatt papirarbeidet. Sjøl om Anna er fullstendig klar over at hun har oversteget pensjonsalderen er det helt uaktuelt å slutte å jobbe.

Hun er pensjonist når det regner, ellers er hun på jobb, ler barnebarnet Stine som har lært alt hun kan om blomster av farmor.

Anna (92) er ikke for gammel til å jobbe

LIV OG GLEDE: Jobben med blomster gir Anna (92 ) liv og glede.

Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

92-åringen har fått egen fanklubb på Trysil blomsterforretning sin facebookside, der det legges ut en liten historie om Anna hver uke.

For Anna gir blomster liv og glede så på spørsmål om hvor lenge hun skal holde på er svaret:

Så lenge jeg har helse til det.