Dømt for dyremishandling i Norge, anmeldt for mishandling i Sverige

Åsnes-kvinnen, som ble dømt for dyremishandling og fradømt retten til å ha dyr i Norge, er nå anmeldt for mishandlet en hund med lighter og sprøyte i Sverige.

Hodeskaller av hunder

Politiet fant blant annet hodeskaller av det som skal være hunder, da de undersøkte gården til kvinnen da hun bodde i Åsnes.

Foto: Nyhetsspiller

I 2010 ble kvinnen fra Åsnes dømt til 60 dagers betinget fengsel, og fradømt retten til å eie og drive med hund for all framtid. Etter dommen flyttet hun til Sverige, der dommen fra Norge ikke er gyldig.

Kvinnen er nå anmeldt for å ha mishandlet en hund, slik at den måtte avlives på grunn av skadene den fikk. Hun er også mistenkt for å drive ulovlig kennelvirksomhet.

Skal ha mishandlet hund med lighter

Døde valper funnet i fryseren

Det ble funnet døde valper i kvinnens fryser, da hun bodde i Åsnes.

Foto: Nyhetsspiller

Anmeldelsen kvinnen har fått mot seg er fra et vitne som skal ha sett at kvinnen mishandlet et omplassert hund. Hunden skal Åsnes-kvinnen ha kjøpt fra anmelderen.

– Mishandlingen skal ha skjedd på to måter, ifølge anmelderen, kvinnen skal ha brent hunden ved å bruke en lighter, og hun skal ha sprøytet et ukjent preparat i hunden, sier politiadvokat Mikael Beckström til NRK.

Anmelderen skal sjøl ha sett det som skjedde via et vindu. Samme dag som hunden ble omplassert ble hun gjort oppmerksom på hvem kvinnen var.

– Hunden måtte avlives

Hun dro hjem til kvinnen for å få hunden tilbake, og skal dermed ha blitt vitne til det som skjedde. Det hele ender med at hun får hunden tilbake.

– Kvinnen ser at hunden er i så dårlig form at hun bestiller time hos dyrlegen, og hunden blir avlivet fordi den er så sjuk. Vi mistenker kvinnen for dyremishandling i bakgrunn i de opplysningene vi sitter med. Hva som blir resultatet av etterforskningen er for tidlig å si noe om, sier Beckström.

Politiet har så langt i etterforskningen samlet inn papirer fra veterinær, obduksjonsrapport og bilder av hunden. De har også avhørt vitner og anmelder.

Foreløpig har de ikke avhørt den anmeldte Åsnes-kvinnen. Politiet regner med at de er ferdig med etterforskningen i løpet av en ukes tid.

– Vi kjenner til at kvinnen er fradømt retten til å ha dyr i Norge, derfor ser vi alvorlig på denne typen anklager. Vi prioriterer dette høyt, men så lenge vi ikke finner tegn på dyremishandling, så får hun fortsette å ha dyr, sier Beckström.

Anmeldt for ulovlig kennelvirksomhet

Det svenske politiet har også tidligere etterforsket kvinnen for dyremishandling. Årsaken var at de fikk melding om at hun skal ha behandlet dyrene sine så dårlig at dyrene tok skade av det.

I den forbindelse ble det gjort flere kontroller hjemme hos kvinnen, men det ble ikke funnet noen bevis på mishandling, og saken ble henlagt.

Politiet mistenker også kvinnen for å drive med ulovlig kennelvirksomhet. Hun er anmeldt for å føde opp og selge hunder i Sverige i en så stor skala at hun trenger en tillatelse fra Länsstyrelsen. Noe hun, ifølge politiet, ikke har.