Angrer på Skype-samtaler

Overgrepstiltalte Rune Øygard beklager og angrer på mye av ordbruken i samtalene mellom ham og den nå 16 år gamle jenta, men nekter for å ha gjort noe ulovlig.

Rettssak Rune Øygard

– Når det gjelder Skype, overgikk jeg en grense som jeg er skamfull for i etterkant, forklarte Øygard

Foto: Elin Fagertun / Tegner

Rettsak Rune Øygard

16-åringen i vitneboksen torsdag, før Øygard begynte på sin forklaring.

Foto: Elin Fagertun / Tegner

Samtalene mellom Øygard og fornærmede har blitt et viktig tema i retten, og partene sitter på 80 sider med utskrifter fra samtaler de to har hatt på chatteprogrammet Skype.

Han bedyrer likevel at han aldri har gjort noe ulovlig.

– Når det gjelder Skype, overgikk jeg en grense som jeg er skamfull for i etterkant. Men jeg har aldri sett henne naken, jeg har aldri hatt den seksuelle kontakten som denne saken går ut på. Jeg har vært naiv, men jeg vil ikke dømmes, jeg vil ikke settes i fengsel for noe jeg ikke har gjort, sier han.

Les også: Hevder Øygard sendte nakenbilder

Øygard beklager at han gikk for langt på Skype, men mener at utenforstående lett kan misforstå og ta ting ut av sammenhengen.

– Vi ble knytta til hverandre, hun var veldig åpen overfor meg og delte følelsene sine for meg. En del av dette språket kan se rart ut. Vi brukte mye hjerter. Jeg kunne til og med si at jeg elsket henne, at hun var den fineste jenta i verden, at jeg elsket henne for det hun var, sier han.

– Veldig kontaktsøkende

Øygard hevder at jenta var svært opptatt av seksualitet, og understreket at han hadde lite erfaring med ungdommer ettersom han og kona ikke har barn selv.

– Jeg burde holdt meg unna når hun gikk inn på språk som kunne tolkes som seksualisert. Jeg ble usikker flere ganger. Dette er en ordbruk mellom en ungdom og en voksen jeg skulle ha tatt initiativ til å stoppe eller tatt avstand fra. Jeg tar avstand fra måten jeg ordla meg på, sier han.

Øygard beskrev jenta som ekstremt kontaktsøkende, og forteller at hun var svært mye hjemme hos ham og kona.

– Hun var veldig kontaktsøkende, vi reagerte mer enn en gang på hvor raskt hun ble husvarm. I starten virket hun sky, men hun ble tryggere og tryggere. Etterhvert var hun mye hos oss, kanskje i gjennomsnitt annenhver helg, sier han.

Øygard understreker at de alltid sov på forskjellige rom, både hjemme og på hyttene. Han hevder imidlertid at jenta ofte åpnet døra igjen etter at han hadde lukket den, og sier hun ofte gråt når hun skulle dra hjem igjen.

– Vi gikk inn og sa god natt, klappet henne på kinnet. Hun sovnet ikke før det hadde skjedd. Hun sa hun var trygg når hun fikk den kontakten før hun la seg, sier han.

– Kona syntes det ble mye

Øygard og kona var likevel nødt til å diskutere den tette kontakten med jenta.

– Vi snakka en del om hvorfor hun var så mye hos oss. Vi diskuterte flere ganger om vi skulle sette grenser. Kona syntes det ble vel mye. Samtidig så vi at hun ble tryggere, og hun ga oss mye, sier han.

Øygard forteller at han snakket med ofte med jenta, både morgen og kveld. Hun skal også ha ringt for å prate om problemer hun hadde hjemme hos foreldrene sine, og for å fortelle om skolearbeidet sitt.

– Vi ga henne ros, kanskje litt i overkant for noe, men vi så at hun vokste og ble tryggere. Når vi stilte opp ble ordbruk viktig, vi måtte bruke sterke ord. Jeg ser at en del av det språket jeg brukte gjerne ikke skulle vært brukt, sier han.

Øygard hevder han og kona etterhvert ble bekymret for to ting:

– Forholdet til sannhet og forholdet til seksualitet. Hun hadde hele tiden kjærester, de fleste uskyldige, flere mer alvorlige. Hun pratet ofte om at andre la an på henne eller så på henne, sier han.

– Som å høre på en roman

Da Øygard slapp til i vitneboksen, innledet han med å beskrive sin egen situasjon.

– Som alle andre som har havnet i en slik situasjon, synes jeg det er en rar situasjon å være i. Å sitte og høre på dette er nesten som å høre på noe fra en roman, sier Øygard.

– Det siste året har jeg fått mye tid til å tenke på hvordan jeg kan bli beskyldt for noe slik, og hva som gjør at den blir videreført av påtalemyndigheten, sier han.

Han begynte deretter å ramse opp beskrivelser av sin oppvekst, yrkeskarriere og forhold til andre mennesker.

– Jeg har vokst opp i et varmt hjem. Det var lov å være åpen og sannferdig uten at man skal bli stilt til ansvar på en negativ måte. Jeg kan oppfattes som naiv og konfliktsky, og innimellom litt vel godtroende, sier han.

Aktor Thorbjørn Klundseter avbrøt Øygard etter fem minutter, fordi han mente Øygard satt og leste opp en forhåndsskrevet forklaring.

Det var ikke forsvarer Mette Yvonne Larsen enig i, og tingrettsdommer Torunn Kvisberg påpekte at Øygard får avgi en helt fri forklaring.

– Slettet Facebook-bilde

Øygard fortalte deretter om de første møtene med 16-åringen som har anmeldt ham for overgrep.

– Fornærmede tok kontakt, sendte melding og spurte om vi ville se på når det skulle være mønstring av hest. Vi reiste dit. Vi følte at hun møtte oss på en måte som gjorde at det virket som vi hadde kjent hverandre lenge, sier han.

Etterpå skal jenta ha oppfordret ham til å bruke Facebook, og Øygard mener det var hun som foreslo at hun kunne fungere som hans konsulent.

– Senere tok hun kontakt, og sa at hun kunne komme innom og vise meg Facebook. Hun imponerte meg med måten hun bygde opp siden på. Hun la også inn et bilde av seg selv med teksten «godjenta mi». Dette har hun fått reaksjoner på, så jeg ba henne stryke det, sier Øygard.

Les også: – Skjønner ikke at folk fortsatt vil at han skal være ordfører
Les også: –Det har gått mange usanne rykter om jenta

– Ville være med på mye mer

De to var på flere turer sammen, og Øygard anslår at jenta var med på rundt ti møter i løpet av de to årene de hadde kontakt.

De påståtte overgrepene skal i hovedsak ha skjedd på turer til diverse hytter og byer over hele landet.

Les: – Ble servert whisky og Baileys på hyttetur
Les: – Fikk angrepille av Øygard

– Mange av møtene det har vært mye fokusert på har vært knyttet til en satsing i Vågå om at vi skal etablere den beste offentlige skolen vi kan få til. Hun ville være med på mye mer, men det var ikke naturlig, sier Øygard.

Forklaringen ble utsatt

Øygards forklaring ble utsatt til i dag på grunn av den vanskelige utspørringen av jenta, som endte med at retten ble hevet tidligere enn planlagt i går.

Rettsdagen fikk en enda mer dramatisk slutt da Øygard ble truet utenfor Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer.

Politiet er på plass utenfor rettslokalet i dag, og to av de involverte har fått besøksforbud .