Angrep politimann med saks – dømt for drapsforsøk

HAMAR (NRK): En 32-åring som angrep en politimann med saks, er dømt til tvungent psykisk helsevern.

Politibil i gågata i Hamar.

STORGATA: Patruljen ble angrepet i gågata i Hamar 3. juledag i fjor. Den nå dømte mannen kom gående mot bilen, og stakk politimannen inn gjennom bilvinduet.

De rettspsykiatriske sakkyndige mener mannen var psykotisk da han angrep politimannen, og at han fortsatt er det. Derfor er han ikke strafferettslig tilregnelig.

Mannen gikk til angrep på en politimann i gågata i Hamar i jula i fjor, og stakk ham flere ganger med en ødelagt saks.

I retten fortalte 32-åringen at han ville skade en politimann fordi han følte seg forfulgt av politiet.

Stakk gjennom vinduet

I Hedmarken tingrett fortalte politimannen for første gang om dramaet.

– Jeg tenkte at nå er det alvor, nå er du i ferd med å bli drept, sa han. Mannen kom opp til vinduet uten å si noe. Så sa det svosj, armen kom inn gjennom ruta.

Det første stikket var rettet mot halsen. Politimannen fikk verget seg og grep tak i angriperens arm. Men 32-åringen rev seg løs og stakk politimannen på ny. Denne gangen traff han betjenten i hånden.

Politimannen lente seg så til siden, og sparket mot mannen gjennom vinduet. Den fysisk røslige 32-åringen fortsatte å stikke, og traff politimannen i leggen.

Den andre politimannen kom seg da ut av bilen, og fikk kontroll på 32-åringen.

Ville skade en politimann

I Hedmarken tingrett fortalte 32-åringen at han ville hevne seg på politiet.

Han hadde bestemt seg for å skade en politimann, fordi han følte seg forfulgt av politiet. Det spilte ingen rolle hvem det var.

Trygve Staff i rettssal i Hedmarken tingrett.

FORSVARER: Den tiltalte mannens forsvarer, advokat Trygve Staff, sier 32-åringen ikke hadde til hensikt å drepe.

Foto: Mette Finborud Børresen

32-åringen mener selv at han ikke var psykotisk, og at han ikke forsøkte å drepe. Han forklarte at han ikke regnet med at han kunne klare å drepe politimannen, og at det derfor ikke var drapsforsøk.

– Tiltalte erkjenner at han ville skade, men ikke at han prøvde å drepe, sier forsvarer, advokat Trygve Staff.

Politimannen: – En ekstrem hendelse

I dommen står det at politimannen fryktet for livet under angrepet, men at han ikke ble alvorlig skadet. Stikkene i hånda og leggen ble begge sydd med et par sting. Han var tilbake i jobb etter to uker.

Politimannen sier han opplevde hendelsen som den mest ekstreme i sin 28 år lange karriere.

32-åringen er også dømt for å ha stukket en medfange da han satt i varetekt. Ifølge dommen stakk han mannen med en smørekniv mot nakken og overkroppen.

Et par måneder før angrepet på politimannen truet han også flere politimenn med kniv da de kom til boligen hans i Stange.

Trenger langvarig behandling

Retten slutter seg til de sakkyndiges vurdering og mener at 32-åringen var, og er, psykotisk.

«Med tiltaltes alvorlige og gjentatte voldsutøvelse, vedvarende vrangforestillingslidelse og manglende innsikt i egen sykdom er det også rettens vurdering at det foreligger en kvalifisert fare for ny og alvorlig voldsbruk mot politiet eller andre personer som tiltalte mener skulle stå i ledtog med politiet, dersom han ikke underlegges tvungent psykisk helsevern.»

Oppreisning

Odd Henning Svalheim og Magnus Schartum-Hansen

I RETTEN: Politimannens bistandsadvokat, Odd Henning Svalheim og aktor, Magnus Schartum-Hansen.

Foto: Mette Finborud Børresen

32-åringen er også dømt til å betale oppreisning til politimannen og medfangen. Fordi han var psykotisk settes beløpet lavere enn normalt.

Han må betale 20.000 kroner i oppreisning til politimannen og 5.000 til medfangen.

Retten vurderer at en politimann må regne med å komme ut for potensielt farlige situasjoner, men at dette angrepet kom helt uten forvarsel og går langt utenfor det han måtte regne med i tjenesten.