Hopp til innhold

Angrep politiet under motdemonstrasjon

Minst en politimann ble skadd under pågripelsen av en motdemonstrant.

Angrep politiet

Flere publikummere prøvde å hindre politiet i å arrestere en person som hadde ødelagt utstyret til SIAN.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Flere hundre personer møtte frem foran den planlagte standen til «Stopp islamiseringen av Norge» (SIAN) i Jernbaneparken i Gjøvik lørdag. Motdemonstrantene bar plakater og T-skjorter med teksten «Vend hatet ryggen». SIAN fikk stor oppmerksomhet da de holdt stand i Kongsberg, der en eldre herre viste dem fingeren .

Viste finger`n

Flere motdemonstranter viste finger`n til SIAN.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Motdemonstrantene trakk helt inn til scenekanten til SIAN, slik at det var vanskelig for tilhørere av organisasjonen å komme til. De ropte også slagord for å overdøve budskapet til SIAN. «Ingen rasister i våre gater» ropte motdemonstrantene som hadde møtt opp.

Angrep politiet, politimann skadd

Politiet gikk imellom motdemonstrantene og standen, men en stund så det ut til at politiet hadde nok å gjøre ved å skille de to partene fra hverandre. De ble høy temperatur og en politimann ble lettere skadd under en pågripelse av en motdemonstrant.

Motdemonstrasjon

Politiet ble angrepet av flere motdemonstranter, og minst en politimann ble lettere skadd. Til høyre i bildet er innsatsleder Lars Olav Stepperud.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– En person fra publikum ødela installasjonen for arrangøren, vedkommende ble da fjernet av politiet. Det medførte at en folkemengde på rundt 50 personer fulgte etter politiet for å hindre politiet i å innbringe vedkommende. Det medførte også at en del av denne gjengen angrep politiet, og vi har også fått skader på minst en av tjenestemennene, sier innsatsleder i politiet, Lars Olav Stepperud.

Flere personer som demonstrerte mot SIAN ble pågrepet av politiet. En ble satt i arresten, mens de andre ble løslatt på grunn av lav alder. Den yngste var 16 år, og barnevernet er koblet inn i saken. Flere ble anmeldt for ordensforstyrrelse og vold mot politiet.

Amper stemning

Det var amper stemning da motdemonstranter møtte opp foran standen til SIAN.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Vendte hatet ryggen

Rundt 700 personer møtte opp ved standen.

– Jeg vil støtte det å stå mot rasisme. Det er veldig unødvendig å blande inn rasisme når vi skal prøve å integrere oss, og så få vi det slengt i tryne. Da er det kanskje ikke like motiverende å kanskje integrere seg like godt heller. Når du prøver å flykte for å få et bedre liv, og man kommer med mange følelser, så får man rasisme slengt rett i tryne, da er det ikke like lett, sier Dennis Vanesse.

Motdemonstrantene hadde med seg ropert og buet da SIAN prøvde å komme til ordet.

– Budskapet vårt er at alle vi som bor i Gjøvik skal stå sammen mot all slags mulig hat som kommer til byen vår for det trenger vi ikke, sier leder for motdemonstrasjonen Egzon Qaka.

Prøvde å holde appell om hva islam er

SIAN

Om lag 700 personer møtte opp i Gjøvik.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Flere fra SIAN holdt appell om hva de står for, men ble møtt av tilrop fra folkemassen.

– Vi vil prøve å forklare hva islam er. Sannheten om islam. Problemene rundt islam som man ser sprer seg rundt i hele Europa. Og det sanne verdigrunnlaget som vi ikke vil ha her i Norge, sier lederen for SIAN Stig Andersen.

– Mange har ikke satt seg inn i hva SIAN står for i det hele tatt. Vi har tatt avstand fra fascisme og nazisme ymse ganger. Men temat er betent, det er ingen som har turt å ta det opp før, sier Andersen.

Pågrepet av politiet

Flere motdemonstranter ble pågrepet av politiet. En ble satt i arresten og de andre ble løslatt på grunn av lav alder.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK