– Hvis Trump vinner, tar jeg en runde med en V8-er

ØYER (NRK): – Donald Trump kan få bukt med byråkratiet som kveler entusiasmen, sier Trond Bjerkestuen, amcar-entusiast og eier av Cadillac Diner.

Trond Bjerkestuen

EN UVANLIG GUDBRANDSDØL: Trond Bjerkestuen, innehaver av Cadillac Diner på Tretten i Øyer.

Foto: Juliane Kravik / NRK

Bjerkestuen har bygd opp en unik turistattraksjon 30 km nord for Lillehammer. Restauranten Cadillac Diner er proppfull av amerikanske effekter, med en kopi av frihetsgudinnen foran inngangen.

Ikke noe vanlig spisested i Gudbrandsdalen, altså, og ikke er Bjerkestuen noen vanlig gudbrandsdøl heller.

– Trump får til ting

– Jeg tror på Trump, det er ikke for ingenting at han er blitt søkkrik, han får til ting, sier han idet han stanser sin Lincoln Continental foran den amerikanske drømmen på Tretten.

– Skal det feires hvis din favoritt vinner?

– Vel, jeg får vel ta en runde med en V8-er hvis Donald Trump blir president ...

(Til de uinnvidde: en V8'er er en åttesylindret bil, populær i USA og populær i amcar-miljøet)

Trond Bjerkestuen

ROUTE 66 PÅ TRETTEN: Trond Bjerkestuen inviterer til en unik amerikansk opplevelse, uansett hvem som er president.

Foto: Juliane Kravik / NRK

– Tror du Trump vinner, da?

– Det er ikke umulig.

– Hvorfor er han den rette mann for USA?

– Han har fått en rekke tilhengere der det er arbeidsledighet, og det skjønner jeg godt. Han kan få i gang virksomhet i gruver og industri. Han kan sørge for at gründere får lov til å gjøre det de skal.

– Bare se på min egen situasjon her i Norge. Hvis jeg bare hadde fått lov til å gjøre halvparten av det jeg har lyst til å gjøre, da kunne jeg fått til mye. Donald Trump er en garantist for dem som vil noe.

Trond Bjerkestuen

PYNTING AV CADILLAC DINER: Innehaver Trond Bjerkestuen fikser opp interiøret før valgnatta.

Foto: Juliane Kravik / NRK

Sterk motstand i Europa

En meningsmåling gjennomført av selskapet YouGov, først omtalt i Aftenposten, viser at 8 prosent av alle nordmenn ville stemt republikansk i år. To prosent sier at Donald Trump ville blitt "en utmerket president".

Samtidig sier fire av fem nordmenn at han ville blitt en "dårlig" eller "fryktelig" president. Meningsmålingen viser samme tendens i flere nordeuropeiske land.

– Ofte Frp-sympatisører

Kommentator i det konservative tidsskriftet Minerva, Jan Arild Snoen, sier at det finnes lite materiale som sier noe om den typiske norske Trump-tilhenger.

– Men de få som har ytret seg offentlig om dette, har ofte sympatier hos Frp eller andre innvandringskritiske krefter. Det samme gjelder andre land i Europa.

Har sans for Hillary også

Bjerkestuen understreker at han også har stor respekt for Hillary Clinton. Han sier at hun er en erfaren og svært kunnskapsrik politiker.

Trump-tilhenger på Cadillac Diner