Hopp til innhold

Alt for å hindre Ap-budsjett i Elverum

Høyre og Fremskrittspartiet i Elverum trakk sitt budsjettforslag for de neste åra, for å hindre at Arbeiderpartiet fikk flertall for sitt. Dermed var det, ganske overraskende, Senterpartiets budsjettforslag som fikk flertall.

Erik Hanstad

Høyre og Frp (Høyreordfører Erik Hanstad t.v.) gjorde et overraskende trekk for å hindre at Arbeiderpartiet (gruppeleder Ingvar Midthun i bakgrunnen) skulle få flertall.

Foto: Linda Vespestad / NRK

– Det syns jeg er en form for politisk spill som jeg syns vi skulle vært forskånet for, sier gruppeleder for Arbeiderpartiet, Ingvar Midthun.

Dermed er Sætre alders- og sjukehjem og skolene Kirkeby og Sørskogbygda spart ei stund til. Det blir heller ikke parkeringsavgift i sentrum, men færre voksne i barnehagene.

Tøffe tak

Elverum kommunestyre har behandlet handlings- og økonomiplanen 2015-2018 nå i kveld.

Kommunen er i store økonomiske vanskeligheter, men det er stor uenighet om hvordan situasjonen bør løses og hvor innsparingene skal tas.

Høyre og Frp, som styrer kommunen, innså allerede før møtet, at de ikke ville få flertall for sitt budsjettforslag.

– Vi har mistet flertallet vårt, sa Høyre-ordfører Erik Hanstad til NRK før møtet i dag.

– Skadelig budsjett

Etter debatten så det ikke annerledes ut og dermed gikk H og Frp til det skrittet å trekke sitt forslag og annonsere at de i stedet ville stemme for Senterpartiet sitt, fordi det ikke var like ille som Arbeiderpartiet sitt.

– Vi ser det som vår hovedoppgave å hindre at det mest skadelige budsjettet for Elverum blir vedtatt. Vi ser på SP sitt budsjett som en uheldig utsettelse av strukturendringer som må komme, men det kan vi leve med og godta. Det kan vi ikke med APs budsjett, med de skadelige rammekuttene og parkeringsavgiften de legger opp til. På bakgrunn av det, så er det bare en ting å gjøre for å hindre at AP sitt budsjett blir vedtatt. Og det er å trekke Høyre og Frp sitt budsjett. Og det er det vi nå gjør, og da vil vi stemme for SP sitt forslag, sa Høyres gruppeleder Yngve Sætre fra talerstolen.

Og slik ble det. Da saken kom opp til votering, stemte 18 representanter for Senterpartiet sitt budsjettforslag og 17 for Arbeiderpartiet og SV sitt.

Dermed ble Senterpartiets forslag vedtatt med knappest mulig flertall.

Stridens kjerne

Striden har først og fremst stått ved om det skal gjøres strukturelle endringer i helse- og omsorgssektoren og skolesektoren. Det ønsket Høyre og Frp. De ville legge ned Sætre alders- og sjukehjem og Kirkeby og Sørskogbygda skoler.

Arbeiderpartiet ville heller ha rammekutt og beholde sjukehjemmet og skolene.

Les også:

Det var også stor strid om innføring av parkeringsavgift, slik Arbeiderpartiet gikk inn for. Med det vedtatte budsjettet blir ikke det noe av.

Opphetet debatt om verdivalg

Aps gruppeleder Ingvar Midthun liker dårlig det som skjedde før kveldens avstemming.

– Det ble jo sagt fra talerstolen at dette var for å blokkere for Arbeiderpartiets klare flertall i denne saken sammen med SV.

Han synes det er et politisk spill de burde vært forskånet for. Men ingenting overrasker.

– For i denne typen sak og denne typen opphetet debatt om verdivalg som vi har hatt rundt budsjettrevisjonen nå, så har vi og jeg som gruppeleder holdt åpnet at veldig mye kunne skje underveis, sier Midthun.

Bestemte seg i siste liten

Høyreordfører Erik Hanstad er fornøyd uten å være fornøyd.

– Det er selvfølgelig ikke det budsjettet vi primært ønsket oss, men det var det nest beste og noen ganger må du velge det, sier Hanstad.

Det har trolig ikke skjedd mange ganger. Men Høyre så helt tydelig at deres forslag ville falle, og da måtte de gjøre et valg. I følge Erik Hanstad hadde de ikke planlagt det, selv om de visste at de neppe ville få flertall selv.

– Tanken har vært innom oss, men avgjørelsen ble ikke tatt før i møtet i dag, sier ordføreren.