Almaas slet over fjellet

Jon Almaas sverger til havregryn, epler og banan før start i Birkebeinerrittet. Han var optimist før starten, men turen ble ikke helt som planlagt.

Jon Almaas, Birkebeinerrittet 2012

Det ble et slit, sier Jon Almaas om årets Birkebeinerittet.

Foto: Haakon Berg Mathisen / NRK

Jon Almaas mener det er tre ting som avgjør om Birken-rittet blir en suksess eller ikke: En god natts søvn, riktig frokost og en real dotur på morgenkvisten.

– Nå har jeg sovet så godt som jeg aldri har gjort før. Jeg har spist havregryn, epler og banan til frokost. Og jeg har bæsja. Nå er det bare å kjøre på, sier en optimistisk Almaas.

Jon Almaas

Jon Almaas var selvsikker før start.

Foto: Stian Bakkom / NRK

Programlederen fra Nytt på Nytt på NRK1 har deltatt i rittet tidligere. 18000 syklister deltar i årets ritt, og skal sykle den 94,6 kilometer lange løypa fra Rena til Lillehammer.

Han hadde håp om å slå tiden sin fra i fjor, slik ble det ikke.

SE VIDEO: Birkebeinerrittet 2012:

Birkebeinerrittet 2012

– Det klaffet ikke

Men turen over fjellet ble ikke som planlagt. Han merket for at det gikk tregt.

– Det klaffet ikke. Jeg slet hele veien. Jeg hadde håpet på en god tid som var ti minutter bedre, sier han til birkebeiner.no.

Likevel klarte han merket med god margin. Men han var ikke fornøyd da han kom i mål.

– Kroppen spilte ikke på lag, som vi sier. Jeg hadde store ambisjoner, og var i veldig god form i juni. Så jeg trodde dette var året da jeg skulle komme under 3:30, sier Almaas som syklet inn på 3:38.

Vondt over alt

Han var stiv og støl, da han kom i mål.

– Jeg er ekstremt stiv i hoftepartiet. Ellers er jeg fryktelig øm på stedet, som vi på NRK-språket kaller, skrukken. Hofteleddsbøyerne er sliten, men hodet er helt med. Så jeg er allerede i gang med å planlegge neste års tur.

Han forteller at han ikke liker å bli syklet forbi, og har taktikken klar for neste år.

– Planene nester år blir derfor å sykle forbi dem.

Aamodt fornøyd

Birkebeinerarrangementene har hvert år flere kjendiser på deltagerlista.

I år stiller blant andre eksalpinist Kjetil André Aamodt. Han var godt fornøyd med årets ritt, siden han vant over kompisen Aage Hansen.

– Målet i år var å slå Aage Hagen. Beste tiden jeg har hatt, og fine forhold over fjellet, sier Aamodt til birkebeiner.no.

Håper på komipris og merke

For Almaas blir det ikke tid til folkefesten i Lillehammer i kveld. Han reiser til Oslo etter rittet for å delta på utdelingen av Komiprisen 2012 på Chat Noir.

Almaas er nominert i klassen årets morsomste sammen med blant andre Kristian Valen, Atle Antonsen og Linn Skåber.

– Dette kan bli en riktig hyggelig dag, med merke i rittet og komipris i kveld, sier en selvsikker Jon Almaas og sykler av gårde.

Eliteklassen for menn starter klokka 15.00 i ettermiddag og sendes direkte på NRK1.