Hopp til innhold

Alle hundekjørerne er funnet i god behold

Alle de syv savnede hundekjørerne i Femundløpet funnet på fjellet. De to siste ble funnet like etter klokken ti i formiddag, etter å ha ligget værfaste et helt døgn.

Ola Brennodden Sunde på veg ut på Femundløpet

RUSKEVÆR ALLEREDE VED START: Allerede ved løpsstart i går var været ruskete. Her er Ola Brennoden Sunde på veg ut fra Røros.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Debrief på Røros etter avlysning av Femundløpet

SAMLET TIL DEBRIEF: Alle deltagerene i Femundløpet samles nå for debrief på Røros etter avlysningen av løpet.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

– Alle de savnede i Femundløpet har nå kommet til rette, og vi er alle veldig glade for at dette endte godt, sier Reidar Stokke, operasjonsleder i Sør-Trøndelag politidistrikt til NRK

Totalt syv hundekjørere og en snøscooterfører var meldt savnet i fjellet i forbindelse med Femundløpet i natt og totalt tre leteaksjoner med store ble iverksatt i natt.

Rundt klokken ti søndag formiddag meldte politiet på Twitter at alle de savnede var funnet i god behold. De siste som ble funnet hadde stått værfaste i et døgn.

– De er kalde og slitne og blir fortløpende sendt til legesjekk, opplyser Stokke.

Etter press fra politiet ble det besluttet å avlyse Femundløpet klokken 06.00 i dag.

Tre leteaksjoner i natt

Fire ungdommer ble meldt savnet like sør for Røros i natt. To av disse ble funnet i god behold like etter klokken tre i natt.

Klokka fem i natt startet ti snøscootere og to beltevogner letingen etter de to gjenværende ungdommene, som lå værfast i fjellet i Os kommune i Hedmark. Politiet i Sør-Trøndelag meldte at de ble funnet i god behold like etter klokken ti i formiddag.

I tillegg til ungdommene har tre to hundekjørere ligget værfast i Rendalen helt sør ved løpets vendepunkt. En ble funnet i 2-tiden natt til søndag, mens de to andre ble funnet i nitiden i dag tidlig.

– Det er dårlig vær på fjellet, så vi jobber med å finne ut av hvordan vi skal få dem ned fra fjellet, sier operasjonsleder i Hedmark politidistrikt, Jan Egil Gilberg til NRK.

Uforsvarlig å fortsette løpet

Politiet i Hedmark ga ledelsen av Femundløpet pålegg om at den planlagte oppstarten i dag tidlig måtte vente til alle savnede deltagere er funnet.

Været under Femundløpet var så dårlig at selv de erfarne mannskapene fra Røde Kors på et tidspunkt måtte trekke seg ut. Den elendige sikten gjorde at snøscooterne kjørte med tau mellom seg.

Rennleder Roger Legård sier til NRK at løpsledelsen besluttet å avlyse løpet i samråd med politiet i Hedmark og Sør-Trøndelag klokken 06.00.

– Vi må først og fremst konsentrere oss om å få de savnede hundekjørerne ned fra fjellet, sier Legård.

– Var det forsvarlig å starte løpet?

– En kan alltids evaluere og være etterpåklok, men vi har hatt møter underveis og mente det var forsvarlig, sier Leegaard.

Lars Monsen støtter avgjørensen om å avbryte Femundløpet.

STØTTER AVGJØRELSEN OM Å AVLYSE: Lars Monsen deltok i Femundløpet. Han sier det var riktig å avlyse.