Aktor: – Angelicas mor visste at hun kom til å dø

GJØVIK (NRK): Påtalemyndigheten mener den tiltalte moren var klar over at datteren kunne dø da de to brøt kontakten med helsevesenet og flyttet til Beitostølen høsten 2015.

13-åring funnet død i Valdres

HYTTA: Angelica (13) ble erklært død på familiehytta på Beitostølen nyttårsaften 2015.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Onsdag la Kripos frem materiale de har hentet ut fra kvinnens mobiltelefon og datamaskin i retten. På 46-åringens laptop ble det funnet over 1000 dokumenter med informasjon om datterens sykdom. I flere av dokumentene fremgår det at kvinnen hadde innsikt i hvor alvorlig datterens helsesituasjon var.

– Påtalemyndigheten legger til grunn at tiltalte var kjent med at datteren ville dø relativt tidlig i oppholdet på Beitostølen, sier aktor Arne Ingvald Dymbe.

Forsvarer: – Notatenes støtter hennes forklaring

Gjennom flere møter med helsevesenet får den tiltalte kvinnen beskjed om at datteren trenger ro rundt sin behandlingssituasjon. Likevel valgte 46-åringen å bytte fastlege tre ganger på under et år og ta med datteren til flere ulike spesialister.

– Når hun tok datteren ut av spesialhelsetjenesten og vekk fra fastlegen sommeren 2015 økte jentas vekt. Da var de på fjellet. Det forteller en del, sier kvinnens forsvarer Aasmund Olav Sandland.

I notatene som ble lagt frem for retten står meldinger til datteren og sammendrag av kontakt den tiltalte kvinnen har hatt med ulike helseinstitusjoner fra datteren utviklet anoreksi i 2012 til hun døde i 2015.

– Hun har skrevet dagboknotater om hvordan hun oppfatter helsevesenet og skolen. Dette er notater som støtter hennes forklaring, sier Sandland.

– Det er stort sett tiltaltes valg å bytte helseinstitusjoner. Legene har anbefalt at datteren fortsetter behandlingen der hun var, sier aktor Dymbe.

Valdres-saken dag 4. Den tiltalte moren i retten

TILTALT: Den 46 år gamle moren er tiltalt for grov omsorgssvikt etter at datteren døde av avmagring nyttårsaften 2015.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Døde på familiehytta

Ifølge legejournalen skal 13 år gamle Angelica ha halvert vekten de fire siste månedene før hun døde av avmagring på en hytte på Beitostølen nyttårsaften 2015. Da hun var hos fastlegen for siste gang ble det oppgitt at hun veide 41 kilo. Da hun døde veide hun 21 kilo og hadde en BMI på 8.8.

Moren er tiltalt for grov omsorgssvikt etter Straffelovens § 219 annet ledd jf. første ledd, og § 283 jf. § 282. Hun er også tiltalt etter Straffelovens § 242 og § 288 for å ha hensatt en annen i hjelpeløs tilstand (...) og forbrytelsen hadde døden til følge. Ettersom tiltalen omhandler grov mishandling i nære relasjoner er strafferammen inntil 15 års fengsel.