Afghansk minister ber om at Farida (9) og familien returneres til Norge

Flyktningministeren i Afghanistan sier i et intervju med dokumentarist Mona Benzen at han ikke kan garantere for deres sikkerhet i provinsen de kommer fra.

Farida Khurami

BOR PÅ FLYKTNINGMOTTAK I KABUL: Farida Khurami avbildet på Dokka i sommer. Hun bor nå sammen med familien på et midlertidig flyktningmottak i Kabul.

Foto: Privat

For snart to uker siden ble ni år gamle Farida og hennes foreldre hentet av politiet i sitt hjem på Dokka . De ble tvangssendt til Afghanistan etter å ha bodd i Norge i fire år. Farida har aldri vært i Afghanistan.

Saken har skapt stort engasjement blant folk på Dokka. Nå skal den afghanske flyktningministeren ha kontaktet den norske ambassaden og bedt norske myndigheter samarbeide om at familien sendes tilbake til Norge.

– Brudd på returavtalen

I et intervju med journalist og dokumentarfilmskaper Mona Bentzen sier flyktningminister Seyed Alem Hoseini Balkhi at deporteringen er et brudd på returavtalen norske myndigheter har inngått med Afghanistan.

– For fire dager siden sendte norske myndigheter en familie på tre, en far en mor og en barn, som alle kommer fra den meget ustabile provinsen Ghazni. Ifølge returavtalen skal ingen returneres til Afghanistan hvis de kommer fra en utrygg provins, sa Balkhi i intervjuet med Bentzen.

Familien oppholder seg foreløpig på et flyktningmottak i Kabul.

– Stans alle tvangsreturer til Afghanistan

Flyktningministeren skal også ha skrevet et offentlig brev til myndighetene i de landene som Afghanistan har returavtale med, om at disse avtalene reforhandles på grunn av den endrede sikkerhetssituasjonen i landet.

– Vi har bedt landene vi har returavtaler med om stanse all deportering av afghanske flyktninger fordi vi ikke kan ta vare på dem, sier Balkhi i intervjuet med Benzen.

Ministeren sier afghanske myndigheter derfor stenger grensene for deporterte flyktninger.

– De vil bli nektet innreise på flyplassen, slik at de må reise tilbake til landet som tvangssendte dem ut, forklarer Balki i intervjuet.

For to uker siden ble en mor og to barn nektet innreise i Afghanistan etter å ha blitt tvangsutsendt , og er nå tilbake i Norge.

Demonstrasjon for Farida

DEMONSTRERTE MOT UTENDELSE: Samme ettermiddag som flere hundre mennesker demonstrerte mot utsendelsen av Farida og hennes foreldre, ble familien fløyet fra Norge til Afghanistan.

Foto: Liv Solveig Alfstad / Nordre Land kommune

Har vurdert sikkerheten

Det er Utlendingsnemnda (UNE) som fattet utvisningsvedtaket. Fungerende seksjonssjef, Tonje Alina Brynildsrud, sier UNE har vurdert at deler av Ghazni-provinsen som tilstrekkelig trygg for retur.

– Sikkerhetssituasjonen kan også endre seg over tid, og dette tar UNE høyde for i sine vurderinger, skriver Brynhildsrud i en e-post til NRK, og legger til at det er Justis- og beredskapsdepartementet som må svare på overordnede spørsmål om returavtalen med afghanske myndigheter.

Justis- og beredskapsdepartementet skriver i en e-post til NRK at de er kjent med at Afghanistan ønsker å reforhandle returavtalen, men kommer ikke til å stoppe utsendinger av afghanske flyktninger slik den afghanske flyktningministeren ber om:

«Fra norsk side forholder vi oss til at afghanske borgere uten et oppholdsgrunnlag i Norge skal tilbake til Afghanistan. Slik retur er forankret i den folkerettslige plikten til å ta ansvar for egne borgere samt i bilaterale avtaler mellom Norge og Afghanistan som fortsatt er gjeldende ... Vi er ikke kjent med den afghanske flyktningministerens uttalelser annet enn gjennom media».