Optikerforbundet: – Advarer mot slimete trend

Årets store hit blant barn er hjemmelaget slim. Norges Optikerforbund går nå ut og advarer.

Andrine Marie Grøv Foldvik (10) og Marie Bjørkheim (10)

EGET SLIM: Andrine Marie Grøv Foldvik (10) og Marie Bjørkheim (10) lager slim.

Foto: Mina Haugli

Årets store hit for barn er å lage hjemmelaget slim. Slim har man tidligere kunne kjøpt i lekebutikken, men nå gjelder det å lage slimet selv. Oppskrifter finner barna på nettet, og disse inneholder flere ulike produkter. Blant annet linsevæske.

– Vi vet jo egentlig ikke hva som skjer når barn blander ulike kjemiske komponenter sammen. Kontaktlinsevæske inneholder kjemiske forbindelser som kan reagere med andre produkter barna lager slim av, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

Det finnes ingen fasit på hva barna blander sammen for å lage slimet, og det finnes utallige oppskrifter på nettet. Gjengangeren i oppskriften er: Lim, barberskum, natron og linsevæske.

Stor hit blant barn

Et av mange barn som har laget hjemmelaget slim siden sommeren, er Marie Bjørkheim (10) fra Hamar. Hun og venninnene lager slim et par ganger i uka til et par ganger i måneden.

Andrine Marie Grøv Foldvik (10), Marie Bjørkheim (10) og Nora Arntsen (10)

Marie Bjørheim (10) i midten, mellom venninnene Andrine Marie Grøv Foldvik (10) og Nora Arntsen (10) bruker lim, barberskum, skumsåpe, maling eller konditorfarge, Renu linsevann og Jif for å lage dette hjemmelagde slimet.

Foto: Mina Haugli

– Det som er gøy med slim er at man kan lage mange forskjellige typer slim og det blir forskjellig tekstur på slimet hver gang. Også kan man leke med det med venninnene fordi alle har et slim, forteller Bjørkheim (10).

Det begynte med at jentene så bilder av slim på Instagram og videoer på Youtube, også begynte de å snakke om det på skolen og lage det selv.

Men hva synes foreldrene nå som Norges Optikerforbund går ut og advarer mot trenden?

– Jeg hadde nesten regnet med at det skulle komme, siden barna leker med lim og andre stoffer. «Slemme mamma» tenker det er fint, fordi jeg begynner å bli lei slim. Samtidig synes jeg det er fint at barna har noe annet enn mobil og nettbrett å drive med de synes er gøy, sier Elizabet Arneberg Bjørkheim, mor til Marie.

– Ikke noe leketøy

Det finnes ulike typer kontaktlinsevesker, og noen av de inneholder stoffet hydrogenperoksid, H2O2, som kan ved søling eller sprut føre til for eksempel øyeskader. Generalsekretæren oppfordrer både de som selger lim og linsevæske til å forklare risikoen og farene ved å bruke prouktet feil.

Generalsekretær i Norges Optikerforbund, Hans Torvald Haugo

Generalsekretær i Norges Optikerforbund Hans Torvald Haugo .

Foto: Privat

– Vi oppfordrer våre optikerkollegaer til å være flinke til å informere når man selger linsevæske. Noen av de er veldig sterke, og disse skal ikke brukes til å lage slim, sier Hauge.

Kontaktlinsevæske reguleres etter eget regelverk, og skal ifølge Hauge kun brukes til å rense linser.

Økt med 20 prosent

På Synsam Kremmertorget i Elverum forteller butikksjef, Bjørn Erik Evensen, at salget av kontaktlinsevæske har økt med 15- 20 prosent siden midten av sommeren, og at de har merket en ny type kundegruppe.

– De kommer cirka annenhver dag snikende inn, gjerne to og to, og lurer på om vi har kontaktlinsevæske. Oftest er det jenter i 10–11 års alderen, forteller Evensen, som ikke kan si om det økte salget skyldes slimtrenden eller flere kunder generelt.

Bjørn Erik Evensen butikksjef Synsam Kremmertorget

Dette linsevannet inneholder saltvannsblading, som selges til barn som skal lage slim.

Foto: Mina Haugli

Giftsentralen opplyser ovenfor NRK at de har registrert under 10 skader som en følge av slim laget hjemme. Legevakta i Hedmark har ikke fått inn noen tilfeller.