Advarer mot flyktningbaroner

Karin Andersen (SV) ber regjeringen sikre at nye mottak drives av frivillige organisasjoner eller staten.

Karin Andersen

ADVARER: Karin Andersen (SV) advarer mot private aktører som skor seg på det akutte behovet for flyktningboliger. - Kommunene må brukes slik at det ikke skapes flyktningbaroner, sier Andersen.

Foto: Stig Weston / SV

SVs Karin Andersen fra Kongsvinger kommer med utspillet etter at kommunalministeren har hasteinnkalt byggnæringa til et møte for å få råd om hvordan man skal bosette flyktningene som strømmer til Norge.

– Vi er i en ekstraordinær situasjon. Vi trenger boliger raskt, og vi trenger rimelige boliger, sier kommualminister Jan Tore Sanner.

Trenger boliger

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner

HASTEMØTE: Kommunalminister Jan Tore Sanner vil ha råd fra byggnæringa da det gjelder boliger til flyktninger.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Han mener man må vurdere å gjøre om næringseiendom til boliger eller bygge modulhus. Regjeringen foreslår å styrke tilskudd til utleieboliger slik at det kan bygges 1 750 nye boliger neste år, mot 1000 i 2013.

Andersen frykter at private aktører skor seg på utbyggingen, og ber regjeringen sikre at nye mottak drives av frivillige organisasjoner og at boligmoduler gjenbrukes.

– Når disse boligriggene skal etableres, må regjeringen legge opp til at staten, kommunene eller frivillige organisasjoner driver mottakene, sier hun til NTB.

«Flyktningbaroner»

Andersen etterlyser kontroll med kvalitet og pengebruk. Ifølge UDI ligger gjennomsnittsprisen for en akuttmottaksplass på 781 kroner i døgnet. Det vil si at det er svært mange midlertidlige mottak for asylsøker som tjener gode penger om dagen.

– Det går ut millioner i utbytte til driftsoperatører, samtidig som regjeringen foreslår å kutte i allerede for lave ytelser til mat og klær til beboerne for å spare penger. Det må stoppes. Kommunene må inn i driften, og pengene vi bruker på mottakene nå, må brukes til oppgaven og ikke til å skape flyktningbaroner, sier Andersen.

I alt 2.365 personer søkte om asyl i Norge den siste uken i oktober, noe som er ny rekord i løpet av en uke. Til sammen ankom rundt 8.800 asylsøkere til Norge i oktober, mot rundt 4.900 i september, ifølge NTB.

Flere saker fra Innlandet