Abborfinner lover godt ferievær

Sommervarmen kan være på veg tilbake. Det tror i alle fall værspåmann Bjørn Frang på Finnskogen. Men han har statistikken mot seg.

Bjørn Frang

LOVER VARME: Bjørn Frang tror juli blir både varm og fin.

Foto: Sverre Viggen

Bjørn Frang har studert abborfinnene. Det gjør han hver sommer. Og ifølge ham, viser fargen på finnene sommerværet . Mørke finner betyr nedbør og kulde, lyse finner betyr sol og varme.

Bjørn Frang

ABBORVÆR: Finnene på abboren er den sikreste måten å finne ut sommerværet på, mener Frang.

Foto: Stein S. Eide / NRK

– Fargen på abborfinnene er det eneste som slår til når det gjelder værspådommer, sier han.

Før finværet kommer rundt 10. juli blir det imidlertid litt regn, mener Frang. Men deretter: sol og varme. Også august kommer til å by på finvær, mener værprofeten.

Har statistikken mot seg

Statistikken tilsier imidlertid noe annet.

– Varm vår og forsommer betyr kald juli og august. Det sier Terje Onshus. Han er høgskolelektor ved Høgskolen i Lillehammer og værstatistiker i fritida.

I år har både våren og sommeren vært veldig fin. Da er det over 80 prosent sjanse for at det blir kaldt og vått i juli og august, sier Onshus og sikter til været de siste 24 årene. – Vår og sommer har en tendens til å ha ulikt vær. Bare 3 ganger disse årene har det vært likt, opplyser Onshus.

Ekspert på værstatistikk: Terje Onshus

EKSPERT: Terje Onshus er værstatistiker.

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

Rundt St. Hans er det som regel et værskifte, og det har vi også sett nå. Terje Onshus vil imidlertid ikke avskrive varmt sommervær.

– Det har som sagt vært 3 unnak, og vi får håpe på 2014 blir et unntaksår i så måte, sier Onshus.

Juli og august har for øvrig en tendens til å være like, sier Onshus. Derfor likestiller han de to månedene hva værutsikter angår.

Bjørn Frang på Finnskogen ser det imidlertid ikke på samme måten. Han tror som nevnt på finvær, og også på et godt bærår.

– Det er mye bærkart på Finnskogen, sier Frang og mener det tegner til å bli et godt molteår ...

LES OGSÅ:

bjørn frang

VÆRSPÅMANN: Bjørn Frang er Finnskogboer og værspåmann.

Foto: Frode Meskau / NRK