– Jeg kommer ikke til å se på KIL mer

«Det er grått, sørgelig og nitrist. Det er mulig jeg flytter til Mallorca». Forfatter og musiker Levi Henriksen er nærmest i sorg etter at Kongsvinger har tatt steget ned i fotballens andredivisjon.

Levi Henriksen

Levi Henriksen er hardbarka KIL-supporter. Nå har han det vondt.

Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Han er langt nede. Etter at den siste serierunden ble spilt i helga, var det klart at seieren mot Elverum ikke hjalp. Nedrykket var et faktum. Forfatter og musiker, Levi Henriksen er kjent som en lidenskaplig KIL-supporter og har tidligere vært personlig sponsor for Carl-Erik Torp.

– Det var jo forrige helg det var virkelig ille. Da de klarte å tape 0–8 for Bodø/Glimt. Det var et av de mest skammelige tapene til KIL noensinne, sier Levi Henriksen før flere av hans dystre følelser velter ut.

– Jeg kommer ikke til å se Kil mer. Kona mi kommer sikkert til å le hvis hun hører meg si det – og for å være ærlig – kjenner jeg meg selv riktig kommer jeg sikkert til å stå der på sidelinja og følge med fra første seriekamp neste år og lide meg gjennom sesongen.

«Hedmarks stolthet»

Det har gått mye opp og ned, bokstavelig talt, for Kongsvinger de siste årene. Øyvind Eide første laget til eliteserien i 2009. Blodet bruste i Kongsvinger – ikke bare blant spillerne og det nærmeste apparatet, men i hele byen.

Det er litt som å se en konsert med favorittbandet ditt, bare at to av medlemmene har slutta.

Levi Henriksen

– Laget har bidratt til at vi følte oss best i verden, eller i alle fall i landet, eller... i alle fall i Hedmark, sier Henriksen.

– Noen ganger er det nok det, legger han til.

Det ble bare en sesong i eliteserien, før KIL atter spilte i førstedivisjon, men andredivisjon føles langt unna.

– Det er et skritt ned i den store breddefotballen og det kan bli tungt å komme tilbake. Selv om jeg både håper og tror at vi kan klare det på første forsøk, sier Henriksen.

– Kan føre til noe bra

Øystein Østgaard

Kongsvingers ordfører, Øystein Østgaard håer nedrykket kan bli en ny start for KIL.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Kongsvingers ordfører, Øystein Østgaard er ikke byens mest fotballglade, men hadde håpet at klubben skulle beholde plassen.

– Det er klart det er trist. Måten klubben har tatt tak i problemene rundt økonomien på er svært positive, så jeg hadde håpet i det lengste at de skulle beholde plassen, men nå er det bare å gjøre det beste ut av det, sier Østgaard.

KIL har vært en storhet i norsk fotball. Vi ligger ikke med brukket rygg, men et par forstuede ankler har laget pådratt seg.

Levi Henriksen

Klubben har jobbet tett sammen med kommunen de siste årene for å løse de økonomiske problemene og utad har kanskje disse problemene fått mer oppmerksomhet enn de sportslige.

– De kommer selvfølgelig ikke til å være så synlige for resten av verden når de spiller i andredivisjon, men man kan kanskje komme dit at omtalen jevnt over blir mer positiv, sier Østgaard.

– Ingen grunn til å se helsvart på det

Levi Henriksen er enig med Østgaard. Det er ingen grunn til å se helsvart på situasjonen.

– Det er ingen selvfølge at KIL skal rykke rett opp igjen, men dersom de klarer det, tror jeg også at de vil komme styrka ut av det hele. De vil da ha ei ny spillergruppe med bedre økonomi, noe som selvfølgelig kan gi positiv effekt – men akkurat i dag er ikke det noen trøst.

Hvor viktig er egentlig KIL for deg?

– Kil er friminuttet mitt. Der kan jeg slippe å tenke på både bøker og musikk. Jeg står der og oppfører meg akkurat så gærent som menn gjør på fotballkamp.